Головна - Новини - Невідомі зіпсували стінопис на честь Яни Червоної. Активісти подали заяву в поліцію

Невідомі зіпсували стінопис на честь Яни Червоної. Активісти подали заяву в поліцію

Час прочитання: 2 хв

Представники проєкту «Деколонізація. Україна» подали звернення до поліції щодо акту вандалізму, під час якого невідомі зіпсували стінопис на честь української військової Яни Червоної.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

8 березня, під час акції вшанування пам’яті героїнь України, художниця Ірина Водолаз створила стінопис, що закликає перейменувати вулицю Новгородську на честь Яни Червоної. 

Але вже 15 березня стало відомо, що невідомі вандали зіпсували стінопис, обливши його червоною фарбою та закидавши яйцями. Громадська організація «Сфера» заявила, що незабаром відновить малюнок.

«Зважаючи на акти вандалізму і наруги над стінописами і муралами, ми вбачаємо, що механізми запобігання та покарання вандалів не працюють», — написали активісти «Сфери».

Пізніше парамедикиня та активістка проєкту «Деколонізація. Україна» Мілла Денчик повідомила «Люк», що написала заяву в поліцію, аби ті знайшли та покарали вандалів.


Читайте також:


Чому ця ситуація важлива?

Вулицю Новгородську у Харкові ще з вересня 2023 року пропонують перейменувати на честь Яни Червоної. Ініціаторами виступили громадські організації «Паляниця Харків» та «Всеукраїнське об’єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України». 22 серпня вони направили відповідні звернення на ім’я харківського міського голови. 

Яна Червона була військовослужбовицею 46-го окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна» у складі ЗСУ. Від початку війни у 2014 році вона організовувала збори для допомоги українській армії.

Червона загинула у квітні 2019 року під час російського обстрілу. Її поховали на Алеї слави на харківському міському цвинтарі №18.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк