Головна - Новини - До реєстру «єПам’ятка» внесуть знищені та окуповані росіянами об’єкти

До реєстру «єПам’ятка» внесуть знищені та окуповані росіянами об’єкти

Час прочитання: < 1 хв

До Державного реєстру «єПам’ятка», який працює з 10 квітня, внесуть знищені та окуповані об’єкти культурної спадщини.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про зміни?

За словами голови комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, до «єПам’ятки» внесуть знищені й окуповані об‘єкти культурної спадщини. Таким чином хочуть фіксувати шкоду, яку завдала російська армія.

Крім цього, до реєстру внесуть і ті пам’ятки, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях. 

У реєстрі також є кабінети, де можна переглянути дані і про охоронні зони з вказівками, як можна використати інформацію про пам’ятки для їх захисту й боротьби з корупцією.


Читайте також:


Що відомо про реєстр?

Державний реєстр нерухомих памʼяток України (ДРНПУ) запустили 10 квітня цього року. Він містить перелік обʼєктів культурної спадщини, які держава офіційно бере під охорону. Такі обʼєкти визначають незалежно від форм власності, відповідно до їхньої археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності. Після внесення до реєстру обʼєкти культурної спадщини набувають статусу памʼяток.

Відповідний наказ про його створення було направлено державним секретарем МКІП Юрієм Лещуком. Система «єПам’ятка» буде інтегруватися з Єдиною державною електронною системою у галузі будівництва (ЄДЕССБ). Це дозволить забудовникам отримувати затвердження та дозволи на будівельні роботи в історичних містах та на пам’ятках у режимі онлайн, що сприятиме зниженню ризику корупції у будівельній галузі.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк