Головна - Новини - Компенсація за руйнацію. Вже у травні можна буде отримати виплати за зруйноване чи пошкоджене житло

Компенсація за руйнацію. Вже у травні можна буде отримати виплати за зруйноване чи пошкоджене житло

Час прочитання: 2 хв

Парламентарі повідомили, коли запрацює механізм відшкодувань власникам житла, зруйнованого внаслідок війни. Відповідний закон почне діяти через два місяці, тому перші компенсації українці можуть отримати вже у травні.

«Люк» розібрався у подробицях.

Коли саме запрацює закон?

17 березня Президент підписав Закон про компенсацію за пошкодження та знищення нерухомості внаслідок бойових дій, терактів та диверсій з боку Росії.

Ініціаторка законопроєкту, депутатка Олена Шуляк повідомила, що протягом двох місяців уряд має ухвалити всі відповідні постанови. Отже, «перші компенсації українці можуть отримати вже у травні», — пишуть на офіційному порталі Верховної Ради.

За цей час місцеві органи влади повинні створити відповідні комісії при кожній громаді. Вони не прийматимуть безпосереднього рішення про те, хто і коли отримає компенсацію і на яку суму. Комісії виконуватимуть суто організаційні функції.

За словами Шуляк, понад 600 громад вже приєдналося до роботи з Реєстром пошкодженого та зруйнованого майна, де міститься вся інформація про руйнування.

«Громади потроху вже починають вносити в Реєстр інформацію, вони розуміють обсяги руйнувань, працюють із людьми. З іншого боку, всі українці, які поки не подали заявку через “Дію” про пошкоджене чи зруйноване житло, можуть це зробити», — зазначила депутатка.

Хто має право на відшкодування?

За даними Харківської міської ради, станом на лютий у місті зруйновано понад 6 тисяч будівель — включно з адміністративними спорудами, багатоповерхівками, приватними будинками та об’єктами інфраструктури. Повідомити про пошкоджене майно можна у Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) Харкова та його територіальні підрозділи.

Згідно із Законом, першочергове право на компенсацію матимуть наступні категорії:

  • родини військових;
  • багатодітні сім’ї;
  • особи з інвалідністю;
  • демобілізовані. 

Що чекає на власників зруйнованого житла?

Олена Шуляк зауважила, що одним із найскладніших питань досі залишається відшкодування власникам житла на тимчасово окупованих територіях. Закон передбачає видачу житлових сертифікатів, які згодом можна буде використати на придбання житла на вторинному ринку нерухомості, або для інвестиції на первинному. Можна обрати найзручніший варіант.

«Уряд наразі розробляє відповідний порядок, де будуть прописані особливості роботи саме на таких [тимчасово окупованих, — «Люк»] територіях і будуть застосовуватися різні сучасні засоби, зокрема робота із супутниковими даними, аерофотозйомка тощо. Усі руйнування будуть зафіксовані, щоб застосувати надання механізму компенсації для всіх українців», — підсумувала авторка законопроєкту.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк