Головна - Новини - У Харківській області облаштують укриття в дитсадках із суттєвим завищенням цін

У Харківській області облаштують укриття в дитсадках із суттєвим завищенням цін

Час прочитання: 2 хв

Відділ освіти Люботинської міської ради планує укласти дві угоди на ремонт укриттів у дитячих садках загальною вартістю 16,5 мільйонів гривень. В обох випадках журналісти помітили завищені ціни в кошторисах.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

За інформацією Харківського антикорупційного центру (ХАЦ), відділ освіти Люботинської міської ради провів два тендери на облаштування укриттів у двох дитсадках.

Першу угоду вартістю 8,27 мільйона гривень уклали з ФОП «Молдавський Михайло Олександрович». За ці гроші підприємство має відремонтувати підвальне приміщення укриття у Караванському дошкільному навчальному закладі.

Другу угоду уклали з ФОП «Юрченко Олексій Юрійович», яке має за 8,24 мільйона гривень облаштувати укриття у Люботинському дошкільному навчальному закладі.

«Ще у 2018 році ХАЦ писав, що підприємці Молдавський та Юрченко використовували один і той самий номер мобільного телефону під час участі у торгах та, імовірно, пов’язані між собою, — повідомляють журналісти.

У 2023 році обидва отримували підряди на ремонт підвалів від районних управлінь освіти у Харкові. Тоді ХАЦ знаходив завищені ціни у кошторисах. І зараз у кошторисах є завищені ціни на будівельні матеріали».


Читайте також:


Які завищення цін знайшли журналісти?

В обох кошторисах вартість цементно-піщаної суміші становить понад 8,3 гривні за кілограм. Для порівняння, у харківських магазинах її можна купити по 3,8 гривень за кілограм. Лише на ремонті підвалу у «Каравані» переплата на суміші становитиме близько 200 тисяч гривень.

Вартість суміші для плитки СМ 117 записана за ціною 34,68 гривень за кілограм, хоча в «Епіцентрі» її можна купити за 25,9 гривень за кілограм.

Також у кошторисі вказані радіатори з невеликою тепловіддачею. Наприклад, радіатор тип 22 розмірами 1000х500 та показником тепловіддачі 1,37 кВт планують купувати по 6324 гривні за одиницю. 

«Для порівняння, у маркетах популярний радіатор “Корадо” аналогічних розмірів, але з тепловіддачею 1,828 кВт, тобто на третину потужніший, вартує 6146 гривень. По інших радіаторах схожа ситуація, — пишуть у ХАЦ.

Плитку для підлоги теж купують коштовну — понад 1100 гривень за квадратний метр. Загалом питання до кошторисів є по більш ніж десятку позицій на сотні тисяч гривень».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк