Головна - Новини - Керівницю апарату ХОВА підозрюють у розкраданні 15 мільйонів гривень. Її звільнили з посади

Керівницю апарату ХОВА підозрюють у розкраданні 15 мільйонів гривень. Її звільнили з посади

Час прочитання: 2 хв

Керівницю апарату Харківської обласної військової адміністрації (ХОВА) Вікторію Белявцеву підозрюють у службовому підробленні та заволодінні сумою понад 15 мільйонів гривень.

У ХОВА заявили, що Белявцева написала заяву на звільнення ще 5 лютого.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

13 лютого пресслужба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) повідомила, що вони разом зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою викрили схему заволодіння 15,2 мільйонами гривень при закупівлі Харківською ОВА харчових продуктів для гуманітарних потреб.

За даними слідства, у березні 2022 року керівниця апарату ХОВА Вікторія Белявцева та директорка приватного товариства уклали тристоронній договір між ХОВА, «Укрзалізницею» та згаданим товариством на постачання продовольчих товарів. Вказана продукція купувалася за державною програмою для безоплатної роздачі населенню в прифронтових областях та на деокупованих територіях.

«Надалі посадовиця Харківської ОВА у змові зі службовими особами ТОВ підробила документи про нібито отримання 235 тонн продукції від постачальника, що стало підставою для перерахування на його рахунки “Укрзалізницею” понад 15 млн грн. Втім, оплачену продукцію так і не поставили», — розповіли в НАБУ.

У грудні 2022 року учасники схеми дізнались про наявність у Національному бюро кримінального провадження щодо їх діяльності. Аби уникнути викриття злочину, посадовиця ХОВА вирішила замаскувати невидачу продуктів під їх відповідальне зберігання. Врешті-решт, продукцію ХОВА поставили та фактично відшкодували завдану шкоду.

Серед підозрюваних:

  • керівниця апарату ХОВА;
  • директорка ТОВ та її заступник;
  • директор регіонального управління ТОВ.

Їм кваліфікували звинувачення по ч.5 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та  ч.1 ст.366 КК України (Службове підроблення). Тепер зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.


Читайте також:


Що відповіли у ХОВА?

У ХОВА заявили, що тристоронній договір дійсно укладали, а продукцію, передбачену у ньому, поставили у повному обсязі. Факт цього нібито підтверджує аудит за 2022 рік.

«Водночас Харківська ОВА із березня 2022 року сприяла слідству, надавала відповідні документи профільним правоохоронним органам на всіх етапах слідчих дій, та буде сприяти слідству і надалі відповідно до вимог чинного законодавства, — запевнили в ХОВА.

Разом з тим, якщо під час досудового слідства та в суді буде доведено факт злочинних дій або намірів будь-якої посадової особи, то ця особа персонально має понести законне покарання»

Пізніше у коментарі «Суспільному» речниця обладміністрації Олена Шаповал заявила, що Вікторія Белявцева написала заяву на звільнення ще нібито 5 лютого, а з того часу перебувала у відпустці. 13 лютого її звільнили за згодою сторін.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк