Головна - Новини - У Харкові вандали пошкодили тисячолітніх половецьких баб біля історичного музею

У Харкові вандали пошкодили тисячолітніх половецьких баб біля історичного музею

Час прочитання: 2 хв

У ніч на четвер невідомі пошкодили половецькі кам’яні статуї, що стоять біля Харківського історичного музею імені Сумцова. Зловмисники знищили дерев’яне риштування та пошкодили самі скульптури. Втім, фахівці кажуть, що їх ще можна зберегти.

«Люк» ділиться подробицями.

Що відбулося?

У ніч на 2 листопада невідомі пошкодили три з чотирьох половецьких статуй у самому центрі Харкова, біля будівлі історичного музею. Кількома днями раніше інші вандали частково розбили дерев’яне риштування, яке мало б убезпечувати статуї від російських обстрілів. Про це повідомила організація НеМо: Ukrainian Heritage Monitoring Lab.

«Ми бачимо акт свідомого вандалізму, мотиви вчинку невідомі, але такі дії спрямовані проти української культури і історії, тому потребують суспільної уваги та розголосу»,прокоментував Віктор Дворніков, архітектор та регіональний координатор експедицій НеМо у Харкові та області.

Слідчо-оперативна група Національної поліції, що прибула на місце, виявила поруч зламану сокиру, якою, ймовірно, і наносилися удари. Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 194 Кримінального кодексу України — «Умисне знищення або пошкодження майна». 

Протягом доби особу вандала встановили. Ним виявився 45-річний безробітний чоловік, який зізнався, що пошкодив статуї з хуліганських мотивів. Його доставили до районного управління поліції, аби докладніше з’ясувати усі обставини.

Що це за баби?

Половецькі кам’яні баби, яких ще помилково називають «скіфськими», є унікальними пам’ятками історії України. Протягом IX-XIII століть їх споруджували на території українського степу та півдня Росії кочові племена половців, відомі також як кумани або ж кипчаки. 

Статуї витісувалися переважно з вапняку або піщанику, а потім встановлювалися половцями на високих пагорбах чи курганах. Дослідникам достеменно невідомо призначення цих скульптур, але всі вони сходяться у тому, що баби відігравали важливу сакральну роль для кочівників.


Читайте також:


Характерні половецькі статуї експонуються просто неба у кількох містах України, чи не найбільше їх — у тимчасово окупованому Луганську. Близько двох десятків баб знаходиться на подвір’ї Харківського музею природи на вулиці Тринклера. 

Що ж стосується половецьких статуй на Майдані Конституції, то директорка історичного музею Ольга Сошнікова розповідає, що вони датуються XII століттям і були встановлені на новому місті у 2013 році. Раніше вони також знаходилися на подвір’ї музею.

Харківські половецькі баби до руйнувань

Антон Алохінссон, фото з відкритих джерел, обкладинка — Катерина Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк