Головна - Новини - У Києві назвали сквер на честь Дані Дідіка
…

У Києві назвали сквер на честь Дані Дідіка

Час прочитання: 2 хв

Київська міська рада назвала сквер на честь 15-річного харків’янина Дані Дідіка, який став жертвою російського теракту під час Маршу єдності у Харкові 22 лютого 2015 року.

«Люк» пояснює, чому це важливо.

За що проголосувала Київрада?

Вчора, 23 листопада, Київська міськрада на своєму пленарному засіданні проголосувала за присвоєння імені Данила Дідіка скверу на вулиці Паньківській у Києві, біля Інституту психології імені Г.С. Костюка. За відповідне рішення проголосували 76 депутатів зі 120. Про це сьогодні повідомили на Facebook-сторінці Київради. 

«Данило Дідік є прикладом української молоді, яка хоче жити у вільній, незалежній Україні, — заявив секретар Київської міськради Володимир Бондаренко.

Не здаємось, і не відступаємо. Вічна слава Героям, які в різні часи відстоювали незалежність України та боролись за правду. У серці України ми за підтримки мешканців увіковічуємо імена найхоробріших синів та дочок нашої країни, які віддали найцінніше — своє життя за всенародну свободу».


Читайте також:


Опитування щодо присвоєння нової назви проходило ще у лютому 2023 року у мобільному додатку «Київ Цифровий». За результатами голосування, більшість його учасників підтримали присвоєння імені Данила Дідіка до того безіменному скверу.

Чому важливо вшановувати пам’ять Дані Дідіка?

Данило Дідік загинув 22 лютого 2015 році під час Маршу Єдності у Харкові. Він тоді проводився активістами місцевого «Євромайдану» та іншими громадськими організаціями у річницю повалення режиму Віктора Януковича. Коли колонна проходила повз Палац спорту, вибухнула завчасно прихована протипіхотна міна МОН-50. В результаті теракту, крім Дідіка загинуло ще троє людей.

Протягом наступних восьми років громадські діячі боролися за присвоєння імені Данила Дідіка 11-й школі Харкова, у якій він навчався. Українські музиканти на його честь створили проєкт «Так працює памʼять», який складається зі 150 пісень, присвячених юному активісту. Особливо до увіковічення пам’яті хлопця доклався письменник та музикант Руслан Горовий.

Руслан Горовий ft. Сергій Жадан і Віктор Верба — Спи моє дитя

«Оскільки Данило Дідік загинув за саме бажання бути українцем, його імʼя стало символом волі та відданості Україні далеко за межами Харкова, написав Горовий у Facebook. — Приклад боротьби за збереження памʼяті про хороброго хлопця доводить, що можливо все. Навіть якщо довго, навіть коли складно. Головне, йти до мети. Так працює памʼять».

28 лютого 2023 року Харківська міська рада все ж присвоїла ім’я Дані Дідіка ліцею №11.

Текст — Антон Алохінссон, малюнок обкладинки — Руслан Горовий, обкладинка — Катерина Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк