Головна » Новини » Мертва риба у харківській річці. Збитки перевищують 400 тисяч гривень

Мертва риба у харківській річці. Збитки перевищують 400 тисяч гривень

Час прочитання: 2 хв

Ранком вівторка харківський рибоохоронний патруль виявив багато мертвої риби у річці Уди, що накопичилася біля Жихорської дамби. Працівники Національної поліції, які прибули на місце, відкрили провадження.

«Люк» взяв коментар у рибоохоронного патруля, аби розібратися у ситуації.

Що саме сталося?

Вранці 11 червня харківський рибоохоронний патруль помітив, що у берегів річки Уди біля Жихорської дамби у великій кількості лежить мертва риба. При обстеженні інспектори також виявили суттєву зміну кольору та запаху води, що свідчило про наявність у ній хімікатів. Про це повідомили на сайті харківського рибоохоронного патруля.

Мертва риба у харківській річці. Збитки перевищують 400 тисяч гривень
Рибоохоронний патруль виявив, що по берегах річки Уди лежить мертва риба

Завідувач сектору іхтіології, регулювання рибальства та аквакультури Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Володимир Ківшаров розповів, що усього знайшли 511 мертвих особин:

«Це плітка, щука, окунь, сазан, короп, сом, плоскирка та інші види.Тобто різноманіття велике, — каже він у коментарі «Люку». — У нас є методика і такси, які передбачають розрахунок збитків. За попереднім підрахунком, вони можуть скласти 450 215 гривень».


Читайте також:


Що далі?

За результатами огляду працівники патруля склали акт, задокументували масову смерть риби, зробили фото- та відеофіксацію. Всі ці матеріали згодом направили у відповідні служби, повідомили Харківську обласну державну адміністрацію, міську раду та Офіс водних ресурсів (центральний орган виконавчої влади, що займається управлінням водного господарства).

Тепер рибоохоронна служба очікує надходження результатів лабораторних досліджень. Якщо вони засвідчать, що риба загинула в результаті викидів токсичних речовин у річку, Національна поліція має порушити кримінальну справу.

«Ми не наділені повноваженнями досудового розслідування — це має робити поліція під наглядом прокуратури, — пояснює пан Ківшаров. — Ми можемо лише брати участь як експерти із встановлення збитків негативних наслідків або проводити якісь дослідження».

За його словами, це вже не перший випадок масової загибелі риби на річці Уди. Торік викид токсичних речовин стався біля автомобільного ринку «Лоск», рибоохоронний патруль зафіксував його та звернувся до поліції. Слідство у цій справі триває, судових рішень досі немає.

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк