Головна - Новини - Європейські річки деградують. Що з цим робити та як виправити?

Європейські річки деградують. Що з цим робити та як виправити?

Час прочитання: < 1 хв

Природоохоронна організація WWF-Україна спільно з європейськими партнерами актуалізовує питання відновлення річок.

«Люк» розповідає, чому це важливо.

В якому стані річки зараз?

Експерти WWF-Україна зазначають у пресрелізі, що річки є одними із найвразливіших екосистем у світі, а активний процес урбанізації та розвиток агропромислового комплексу призвели до деградації річкових систем.

«Річки більше не можуть виконувати роль природних буферів, що захищають нас від негативних наслідків зміни клімату, поповнюють запаси підземних вод та підтримують біорізноманіття, — йдеться у пресрелізі.

Лише здорові річки здатні забезпечувати надання таких життєво важливих екологічних послуг, як фільтрація води, контроль екстремальних подій, таких як посухи, повені і паводки, та запобігання ерозії».


Читайте також:


Як відновлювати річки?

Підписуючи Угоду про асоціацію України та ЄС, наша держава взяла на себе, серед іншого, і зобов’язання щодо охорони та відновлення водних ресурсів.

Експерти пояснюють, що традиція «підкорення» річок за допомогою так званої сірої (тобто штучної) інфраструктури призвела до місцями незворотних процесів: втрати біорізноманіття, погіршення стану питної води, посилення повеней і паводків, посух та маловодь, що частішають через зміни клімату.

Природоорієнтовані рішення — підхід, що передбачає співпрацю з природою через відновлення природних екосистем. До таких рішень відносять й відновлення річок — процес повернення річок до більш природного стану.

Існує кілька способів відновлення річкових екосистем, залежно від тяжкості завданої екосистемі шкоди. Найпоширеніші методи включають:

  • відновлення прибережних зон;
  • відновлення заплав і водно-болотних угідь;
  • усунення штучних бар’єрів на шляху вільної течії річок;
  • відновлення річкових меандр (вигинів).

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк