Головна - Новини - Повертаючи своє: недекомунізовані (поки що) суди, Гагарін та Красноград
…

Повертаючи своє: недекомунізовані (поки що) суди, Гагарін та Красноград

Час прочитання: 4 хв

Процес деколонізації Харківщині просувається повільно. Радянські назви та пам’ятники досі залишаються у міському просторі, попри відповідний закон, прийнятий ще 8 років тому. Очолює цей антирейтинг Харків, але саботування місцевою владою зустрічається й у райцентрах.

«Люк» підготував черговий матеріал із серії «Повертаючи своє», у якому ми освітлюємо, як Харківщина позбавляється імперського та комуністичного спадку. Розповідаємо, що нового відбулося за останні десять днів.

У Харкові хочуть демонтувати погруддя Гагаріна

Проєкт «Деколонізація.Україна» вимагає демонтувати погруддя Юрія Гагаріна на території Національного аерокосмічного університету імені Жуковського (ХАІ). Для цього громадські активісти звернулися до Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації (ХОВА).

Департамент зробив запит до університету, однак керівництво ХАІ відповіло, що пам’ятник Гагаріну входить до переліку пам’яток монументального мистецтва та охороняється державою. Демонтувати його можна буде лише після скасування охоронного статусу. 

«Університет звернеться до відділу з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Харківської міської ради щодо можливості зняття з вищезазначеного пам’ятника охоронного статусу, що дасть законні підстави для його демонтажу», — повідомив заступник директора Департаменту науки і освіти ХОВА Андрій Васильєв.

у харкові демонтують погруддя гагаріну
У Харкові демонтують погруддя Гагаріну. Фото: Деколонізація.Україна

З’явилася петиція про перейменування судів

На офіційному сайті Президента України з’явилася петиція про перейменування судів із російськими і радянськими назвами. Її авторка зазначає, що зараз в Україні існує щонайменше 94 суди районного рівня, назви яких пов’язані з колонізаційним минулим.

У Харкові ситуація досі лишається чи не найгіршою. Назва лише одного райсуду — Київського — відповідає назві його району. Харківські судді досі виносять рішення в установах, що носять імена російських більшовиків та столиці держави-агресора. Про це іронізує, зокрема, адвокат Володимир Рисенко:

«Якось навесні у мене було три підряд засідання: в Московському районному суді Харкова, в Ленінському районному суді Харкова, і в Ленінському районному суді — але вже Полтави. А через пару днів — в Дзержинському районному суді Харкова. І це вкурвлює. Бо виносити рішення іменем України, в суді імені мертвих катів і вбивць України — це повний Оруелл», — написав він на своїй Facebook-сторінці.

У Краснограді думають над перейменуванням міста.

Міська рада Краснограду Харківської області проведе консультації щодо перейменування міста. Підставою для цього стала відповідна рекомендація Національної комісії зі стандартів державної мови. 

Красноградська міськрада звернеться за порадами до істориків, краєзнавців місцевих освітніх установ та музеїв, а також фахівців Інституту національної пам’яті. Разом вони мають визначити, чи потрібно дати Краснограду іншу назву.

У Краснограді проведуть консультації щодо перейменування міста
У Краснограді проведуть консультації щодо перейменування міста. Фото: Красноградська міська рада

«Красноградська міська рада повинна підготувати інформацію про наявність чи відсутність загальнодоступних достовірних джерел щодо підстав перейменування Краснограда в 1922 році, пояснює керівництво міста у Facebook. — З цією метою ініційовано, відповідно до рекомендацій Нацкомісії, проведення консультацій з фахівцями в області історії та краєзнавства  з метою визначення мотивів найменування міста та аргументації доцільності збереження назви міста чи її зміни».

До 1922 року Красноград називався Костянтиноградом, начебто на честь новонародженого онука російської імператриці Єкатеріни ІІ. У 1922 році більшовицька влада перейменувала місто на знак нагородження його орденом Трудового червоного прапора УСРР. Але аж до 1964 року місцева залізнична станція мала назву Костянтиноград.

Костянтиноград на мапі Полтавської губернії 1821 року
Костянтиноград на мапі Полтавської губернії 1821 року

У Кегичівській громаді позбавились Пушкіна і Суворова

Набагато швидше просувається деколонізація топонімів у окремих територіальних громадах (ОТГ) того ж таки Красноградського району. Так, 3 липня Кегичівська селищна рада перейменувала 38 вулиць і провулків у різних селах і селищах своєї ОТГ, найбільше з них — у самій Кегичівці.

Зокрема, Кегичівська громада позбулася вулиць імені Некрасова, Лермонтова, Горького і Чернишевського, імперських полководців Суворова і Кутузова, науковців Ломоносова і Мічуріна, Чкалова та Гагаріна.

Натомість у громаді з’явилися вулиці гетьмана Мазепи, Михайла Грушевського, Івана Франка та Лесі Українки. Вулиця космонавта Комарова отримала ім’я конструктора Корольова, вулиця Пушкіна стала Холодноярською — на честь 93 бригади «Холодний Яр», що звільняла Харківщину від російських військ.

Втім, окремі перейменування не були пов’язані з деколонізацією. Так, вулиця Автошляхова стала вулицею Незламності, а Слобожанська — вулицею Незалежності.

У Кегичівській громаді перейменували 38 вулиць і провулків
У Кегичівській громаді перейменували 38 вулиць і провулків. Фото: Кегичівська селищна рада

«Правий сектор» Львівщини пропонує назвати одну з харківських вулиць на честь Тараса Бобанича

До Харківської міської ради та міського голови Харкова надійшов лист від львівського осередку ГО «Правий сектор». Пропонується назвати одну з вулиць Харкова іменем Тараса Бобанича — Героя України родом з Трускавця, який загинув 8 квітня 2022 року у боях біля села Вірнопілля на Харківщині. Про це повідомила депутатка міськради Ірина Багалій:

«На Салтівці комбіновано приватний сектор і висотна забудова: Якутська, Писемського, Верхоянська або в районі Металіста — Уральська чи Молодої Гвардії. Після погодження з Правим Сектором і Міським відділом топоніміки визначимо остаточно яку вулицю обрати», — написала вона у Facebook. — Сподіваємось на підтримку всіх депутатів міської ради».

«Правий сектор» Львівщини пропонує назвати одну з харківських вулиць на честь Тараса Бобанича
«Правий сектор» Львівщини пропонує назвати одну з харківських вулиць на честь Тараса Бобанича. Фото: Ірина Багалій

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк