Головна - Новини - Далі без Гагаріна. В Ізюмі завершено деколонізацію площ та вулиць

Далі без Гагаріна. В Ізюмі завершено деколонізацію площ та вулиць

Час прочитання: < 1 хв

Ізюм став першим містом Харківської області, яке повністю перейменувало всі місцеві топоніми, назва яких була тим чи іншим чином пов’язана з Росією або Радянським Союзом. Це вже четвертий етап деколонізації у місті, що пів року знаходилося в окупації російськими військами.

«Люк» розповідає подробиці.

Влада міста Ізюм на Харківщині оголосила про завершення перейменування міських топонімів, пов’язаних із країною-агресором та СРСР. Про це повідомив на своїй Фейсбук-сторінці заступник ізюмського міського голови Володимир Мацокін:

«Цим розпорядженням завершуємо перейменування вулиць і площ міста, залишаються лише провулки, в’їзди та топоніми старостинських округів. Прощаємось із космонавтом Гагаріним, Добролюбовим, Пржевальським, Пятницьким, Толбухіним», — написав Мацокін.

Вулиці носитимуть імена загиблих на війні мешканців Ізюма: Віктора Бельського, Артема Водополова, Миколи Кравченка та Олександра Шалашного. Одну з вулиць перейменували на честь військовослужбовця Олександра Мацієвського, розстріляного росіянами за вигук: «Слава Україні!».

Також деякі топоніми отримали нові назви на честь драматурга Квітки-Основ’яненка, князя Святослава Хороброго та українських рятувальників. 

Рішення щодо перейменування опублікував заступник міського голови Володимир Мацокін

Перейменування площ та вулиць в Ізюмі стартувало у грудні 2022 року, і щоразу міська рада змінювала назви двох-трьох десятків топонімів. Нинішнє перейменування стало вже четвертим і останнім.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк