Головна » Харківський ЛітМузей запрошує на лекцію про Домонтовича

Харківський ЛітМузей запрошує на лекцію про Домонтовича

Час прочитання: 2 хв

Харківський літературний музей проведе наступного вівторка лекцію про Віктора Петрова, більш знаного під псевдонімом В. Домонтович — українського письменника, історика та фольклориста, що пов’язав своє життя із радянською розвідкою.

 «Люк» розповідає, як потрапити на захід.

Куди запрошує ЛітМузей?

22 жовтня Харківський ЛітМузей проведе лекцію «Віктор Петров-Домонтович: іронічний “рентген” 1920-х». З неї слухачі більше дізнаються про автора одного з перших українських інтелектуальних романів, чиє власне життя теж сильно скидалося на детектив.

«Можливо, ми ніколи не дізнаємося, ким насправді був В. Домонтович. Проте кожна з його іпостасей розкаже свою історію», — пишуть організатори в Instagram.

Лекція складатиметься з чотирьох частин:

  1. «Доктор Парадокс»: літератор, філософ, археолог та подвійний агент;
  2. «Шостий у “гроні п’ятірному”»: неокласик, який не ввійшов до «канонічного» списку;
  3. «Рентген»: автор іронічного компромату на своє оточення й час;
  4. «Гурман» – інтелектуальний і не тільки: письменник, якого не можна читати на голодний шлунок.

Початок лекції 22 жовтня о 18:00.

Вхід вільний при попередній реєстрації за посиланням

ЛітМузей Харкова проведе лекцію про Домонтовича

Хто такий Домонтович?

Віктор Петров у літературі є більш відомим під одним зі своїх псевдонімів — В. Домонтович. Це одна з найзагадковіших та суперечливих постатей у модерній українській літературі першої половини ХХ століття. Попри те, що він, як і Валер’ян Підмогильний був автором інтелектуальних міських романів українською, його оминули сталінські репресії 1930-х років.

Ряд джерел пов’язує це з тим, що Домонтович в цей час почав співпрацювати з радянською розвідкою, паралельно продовжуючи вести літературну та наукову діяльність. Аби довести свою лояльність більшовицькій владі, він навіть став автором начерків до неопублікованої викривальної статті 1928 року, спрямованої проти іншого українського історика та письменника — Агатангела Кримського.

У 1941-43 роках Домонтович перебуває в окупованому німцями Харкові, звідки успішно емігрує до Мюнхена. Після його таємничого зникнення у Німеччині він довгий час вважався вбитим Службою безпеки ОУН(б), проте вже у 1950-ті письменник знову з’являється у СРСР. Там він спокійно продовжив свою наукову та літературну працю та навіть отримав Орден Вітчизняної війни у 1965 році.

Попри свою неоднозначну репутацію Домонтович і досі вважається одним з найкращих українських літераторів минулого століття. У червні цього року письменниця Оксана Забужко внесла його твір «Без ґрунту» у власний топ 10 українських романів.


.Читайте також:


Текст та обкладинка — Антон Алохінссон

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк