Головна - Новини - МОЗ тестує можливість виклику «швидкої» за допомогою SMS та жестової мови

МОЗ тестує можливість виклику «швидкої» за допомогою SMS та жестової мови

Час прочитання: < 1 хв

В Україні тестують проєкт із виклику бригади екстреної допомоги за допомогою SMS або по відеовиклику на номер 112.

«Люк» розповідає, що про це відомо.

Що за нововведення?

В Міністерстві охорони здоров’я повідомили про запуск тестового проєкту із неголосового виклику «швидкої». Допомогу можна буде викликати по SMS або відеодзвінку. Ця функція стане у нагоді людям із порушенням слуху та мовлення, адже на лініях працюватимуть оператори, які володіють жестовою мовою. 

Окрім цього, така послуга буде корисна для тих, хто не говорить або погано володіє українською і тому не може в телефонній розмові швидко й чітко пояснити причину виклику. 

«Безбар’єрність часто помилково асоціюється лише з подоланням фізичних перешкод – облаштуванням пандусів і підіймачів. Насправді ж, це поняття значно ширше, впливає на кожного з нас і часто ховається в дрібницях», — наголошують у МОЗ.


Читайте також:


Що за номер 112?

Введення єдиного номера екстреної допомоги 112 є вимогою ЄС у межах угоди про асоціацію. Його планують запровадити до кінця 2024 року. 

Ця лінія об’єднає всі служби (101, 102, 103 та 104) у єдину мережу. При цьому, ці номери також продовжать працювати. 

Сервіси Служби 112 наразі доступні для мешканців Києва, Київської, Львівської, Житомирської, Вінницької, Черкаської та Чернігівської областей.

За пів року роботи пілотного проєкту лише в Києві на номер 112 надійшло 46 повідомлень, 41 виклик із залученням операторів, що володіють жестовою мовою, і 20 SMS-повідомлень.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк