Головна - Новини - З якими проблемами ментального здоров’я треба йти до сімейного лікаря? Відповідає МОЗ

З якими проблемами ментального здоров’я треба йти до сімейного лікаря? Відповідає МОЗ

Час прочитання: 2 хв

Близько 70 тисяч сімейних лікарів пройшли навчання за програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я mhGAP і тепер можуть допомагати розв’язувати проблеми з ментальним здоров’ям на початковому етапі.

«Люк» розповідає про детальніше.

Що це за програма?

У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, що mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) — це глобальна флагманська програма ВООЗ для допомоги людям із ментальними розладами. 

За цією програмою, медичні працівники, які не є спеціалістами у сфері психічного здоров’я (наприклад, сімейні лікарі), зможуть допомогти пацієнтові при погіршенні ментального стану. Для цього лікарі матимуть протоколи оцінки та ведення поширених психічних розладів: 


Читайте також:


Що тепер можуть сімейні лікарі?

У МОЗ також повідомили, що станом на початок 2024 року навчання за програмою mhGAP пройшли близько 70 тисяч медичних працівників. 

«Зі своїм сімейним лікарем можна обговорити такі стани: порушення сну, тривала відсутність апетиту, тривога, навʼязливі думки про те, що може статися щось погане, апатія, дратівливість, виснаженість та постійна втома тощо», — інформують у Міністерстві.

Також сімейний лікар може допомогти:

  • впоратись із панічними атаками;
  • дати раду емоціям дитини;
  • підтримати чоловіка чи дружину, які повернулись із зони бойових дій;
  • позбутися напруження в тілі; 
  • побороти постійне відчуттям втоми, страху, апатії, суму чи інших негативних станів.

«Якщо самотужки впоратися з цими та подібними симптомами не вдається й вони не минають протягом двох і більше тижнів, не ігноруйте підказки свого організму та звертайтеся до спеціаліста», — наголошує МОЗ.

За згодою пацієнта сімейний лікар може призначити додаткові обстеження чи дослідження, щоб виявити психічні захворювання. Також лікар може направити пацієнта до вужчого спеціаліста.

Наразі вже понад 860 закладів первинної медичної допомоги мають контракт із Національною службою здоровʼя України за напрямом «Психологічна і психіатрична допомога». Переглянути ці заклади можна на інтерактивній мапі. Детальну інформацію підкажуть оператори «гарячої лінії» НСЗУ за номером 16-77.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк