Головна - Новини - Харківська область отримала шість міні-ТЕЦ та план відновлення енергосистеми регіону

Харківська область отримала шість міні-ТЕЦ та план відновлення енергосистеми регіону

Час прочитання: 2 хв

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України (Мінвідновлення) спільно з місцевою владою підготувало план із забезпечення енергетичної незалежності Харківщини. На зустрічі розповіли, що в області вже встановили шість когенераційних установок, які виробляють тепло та електроенергію для роботи критичної інфраструктури, що страждає від російських обстрілів.

«Люк» розповідає детальніше.

Що саме відбулося?

Харківська область проведе децентралізацію тепло- та енергогенерації, для цього залучать іноземну допомогу. Про це Мінвідновлення розповіло вчора, 16 квітня, під час зустрічі з дипломатами та представниками міжнародних урядових і неурядових організацій. На ній обговорювалися нагальні потреби енергетики Харківщини та план її відновлення. Про це повідомляє сайт міністерства.

У зустрічі також взяли участь харківський міський голова Ігор Терехов та очільник Харківської обласної військової адміністрації (ХОВА) Олег Синєгубов. Вони розповіли учасникам про стан енергосистеми області після масованого ракетного удару російської армії 22 березня. Тоді понад 200 тисяч мешканців Харківщини залишилися без електропостачання. Також у регіоні з’явились проблеми із централізованим водопостачанням і водовідведенням.


Читайте також:


Яку допомогу отримає Харківська область?

Голова Мінвідновлення Олександр Кубраков заявив, що команда міністерства спільно з місцевою владою вже підготувала план, який дозволить Харкову нормально функціонувати. Він передбачає децентралізацію енерго- і теплогенеруючих потужностей:

«У регіоні вже встановлені і працюють шість когенераційних установок,  потрібно встановити додаткові, — розповів міністр. — Також опрацьовуємо альтернативну мережу — газотурбінні електростанції та мобільні котельні. Розуміємо потребу та необхідну потужність».

Міністр Олександр Кубраков під час зустрічі із відновлення енергосистеми Харківщини
Міністр Олександр Кубраков під час зустрічі із відновлення енергосистеми Харківщини

Додатково Кубраков зазначив, що Україна розраховує на міжнародну підтримку у фінансуванні цих ініціатив. Він подякував за системну допомогу у відновленні України датському послу Оллє Егбергу Міккельсену, постійному представнику JICA в Україні Сатоші Сугімото та директору української місії USAID Джеймсу Хоупу.

Саме завдяки проєкту енергетичної безпеки USAID Мінвідновлення закупило 91 когенераційну установку для 32 міст України, шість з яких вже з березня працюють на Харківщині. Такі установки генерують електроенергію та дозволяють містам мати безперебійне теплопостачання в умовах аварійних або планових відключень. Вироблена ними електроенергія також може відпускатись у мережу, аби зменшити дефіцит в енергосистемі у пікові години.

Харківська область отримала шість когенераційних установок, що забезпечують її теплом та електрикою
Харківська область отримала шість когенераційних установок, що забезпечують її теплом та електрикою

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, фото з сайту Мінвідновлення

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк