Головна - Новини - Харківська ТЕЦ-5 повністю зруйнована. На її відновлення можуть піти роки

Харківська ТЕЦ-5 повністю зруйнована. На її відновлення можуть піти роки

Час прочитання: 2 хв

Після руйнації ТЕЦ-5 внаслідок російського обстрілу 22 березня Харків залишився, фактично, без можливості генерувати електроенергію. На ремонт електростанції може піти не один рік.

«Люк» розповідає детальніше.

Які наслідки обстрілу ТЕЦ-5?

Після руйнування теплової електростанції Харків втратив потужності генерування власної теплової та електричної енергії для міста, повідомили «Люк» у пресслужбі Харківської ТЕЦ-5. Наразі живлення міста відбувається силами інших регіонів.

За словами харківського міського голови Ігоря Терехова, хоч енергетики і змогли частково відновити електропостачання, дефіцит електроенергії все ще відчутний. Через це відсьогодні у місті достроково відключать опалення.

«Тільки це дозволить нам забезпечити електроенергією максимальну кількість споживачів та дати гарячу воду в будинки харківʼян», — сказав Терехов.

У пресслужбі ТЕЦ-5 також повідомили, що відновлення станції означає скоріше її будівництво майже з нуля.

«Відновлення  теплоелектроцентралі передбачає виготовлення ексклюзивного обладнання енергоблоків, зокрема, турбін, генераторів тощо. У разі повноцінного фінансування робіт, допомоги з виробництвом і поставкою устаткування, процес реконструкції триватиме не один рік», — заявили там.


Читайте також:


Що відомо про обстріл 22 березня?

Нагадаємо, вранці 22 березня росіяни масовано обстріляли ракетами Харків та область, поціливши по об’єктах енергетичної інфраструктури. Місто занурилося у повний блекаут, виникли проблеми з мобільним зв’язком, водопостачанням та опаленням, тимчасово не працювали номери екстрених служб. 

Протягом трьох днів працівники «Харківобленерго» поступово відновили подачу електроенергії більшості абонентів, проте підготували графіки її аварійних відключень на період з 25 по 31 березня. Вони досі корегуються, враховуючи непросту ситуацію в електричних мережах Харківщини:

Для Харкова:

  • Шевченківський, Київський райони: з 9:00 до 15:00.
  • Слобідський, Основ’янський райони: з 15:00 до 21:00.
  • Салтівський, Немишлянський, Індустріальний райони: з 21:00 до 03:00
  • Холодногірський, Новобаварський райони: з 03:00 до 9:00. 

Для області:

  • Мереф’янська ТГ, Люботинська ТГ: з 9:00 до 11:00.
  • Зміївська ТГ, Балакліївська ТГ: з  11:00 до 13:00.
  • Чугуївська ТГ, Ізюмська ТГ: з 13:00 до 15:00.
  • Богодухівська ТГ, Дергачівська ТГ: з 15:00 до 17:00.

Очільник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов наголосив у своєму Telegram-каналі, що це є вимушеним тимчасовим кроком. Перш за все, планують повністю заживити обʼєкти критичної інфраструктури, аби відновити життєдіяльність міста та області. 

Зазначимо, що вчора, 25 березня, у Харкові вдалося запустити метро. Потяги ходитимуть з інтервалами 20 хвилин.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк