Головна - Новини - Ходять на сесії, але не звітують. Депутати Харківської міськради очолили антирейтинг з оцінювання роботи

Ходять на сесії, але не звітують. Депутати Харківської міськради очолили антирейтинг з оцінювання роботи

Час прочитання: < 1 хв

Депутати Харківської міської ради опинились на останньому місці в рейтингу оцінювання роботи рад обласних центрів від всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України».

«Люк» розповідає детальніше.

Що визначили експерти?

Експерти «Комітету виборців України» провели кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», під час якої перевірили роботу 16 місцевих рад за 2023 рік.

«У більшості міських рад обласних центрів депутати адаптували та стабілізували свою діяльність під виклики воєнного часу. Однак половина депутатів з тих, які припинили свою активну діяльність або зникли з публічного та медійного простору після 24 лютого 2022 року, так і не повернулись до активної роботи», — йдеться в пресрелізі.

Всього експерти перевірили роботу понад 800 депутатів та виставили середні бали міським радам, спираючись на об’єктивні показники. Так, на першому місці опинилась міськрада Львова (4,4 бала з 5 можливих), а на останньому — Харківська та Миколаївська міські ради (по 2,2 бали).

Також під час кампанії встановили, що 53% перевірених депутатів ставиться відповідально до обов’язку інформування та підтримки зворотного зв’язку з виборцями, в основному, використовуючи для цього Facebook.

miskrada

misk2

miskr3

misk4


Читайте також:


Як щодо інших показників?

Якщо казати про відвідуваність сесій, то найбільш дисциплінованими виявились харківські обранці — показник присутності на сесіях у них становить 79%. Найбільше прогульників у Миколаївській та Чернігівській (31% депутатів) та Одеській міських радах — 27%.

Середній відсоток звітування депутатів у 15 міських радах за третій рік повноважень становить 42%. Найвищий показник звітування зафіксовано у Львівській міській раді — 97%. У Харківській та Хмельницькій міських радах за 2023 рік діяльності не прозвітував жоден депутат.

Таким чином, у кожній з 15 досліджуваних міських рад є депутати, які не виконують своїх обов’язків на рівні вимог законодавства. Так, 26% взагалі не здійснюють прийом виборців, ще 16% відвідали менше половини засідань сесій, 14% — менше половини засідань постійних комісій, 58% — не прозвітували за рік роботи.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк