Головна » Новини » В Берліні відкриється виставка «Антитекст» від Харківського ЛітМузею

В Берліні відкриється виставка «Антитекст» від Харківського ЛітМузею

Час прочитання: < 1 хв

В Берліні відкриється виставка від Харківського літературного музею «Антитекст».

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за виставка?

Виставка розповідає про те, як українська література та культура пережили періоди радянських репресій, цензури та спроб винищення. Він також проводить паралелі з сучасною Росією та її зусиллями підірвати ідентичність України під час нинішньої війни.

«”Антитекст” відправляє вас у подорож десятиліттями української літературної та культурної боротьби за виживання радянської доби. Частина за частиною вона показує, як тоталітарні режими, від Радянського Союзу до сучасної Росії, намагалися стерти культурну спадщину України», — йдеться в анонсі.

«Антитекст» досліджує, як, незважаючи на політичний тиск і цензуру, українська культура й література вистояли й відродилися. Виставка фокусується на двох основних темах:

  • «Знищення»: дізнайтеся, як тексти та автори, які не підходили до ідеології режиму, зазнавали цензури, репресій і навіть фізичного знищення. Ви побачите приклади заборонених творів, ув’язнених письменників і таємне знищення культурних артефактів.
  • «Збереження та відродження»: дізнайтеся, як завдяки підпільним видавництвам і таємним родинним архівам вдалося врятувати деякі твори, як митці та їхні родини боролися за збереження літературної спадщини України в часи політичних репресій.
Антитекст

Читайте також:


Як потрапити на відкриття?

Відкриття виставки відбудеться 1 жовтня о 18:00. Виставка триватиме до 12 жовтня у Арт-просторі в екзилі готелю Континенталь (час роботи: 14:00-20:00, адреса: Elsenstraße 87, 12435 Berlin). 

Крім цього, буде проведено кілька екскурсій: 

• Субота, 5 жовтня: 15:00 та 17:00

• 6 жовтня, неділя: 15:00 та 17:00

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк