Головна - Новини - Фонд Олександра Фельдмана намагається забудувати яр у Черкаській Лозовій (оновлено)
…

Фонд Олександра Фельдмана намагається забудувати яр у Черкаській Лозовій (оновлено)

Час прочитання: 4 хв

У селі Черкаська Лозова під Харковом намагаються забудувати яр, обсаджений трьома березовими гаями. Роботи проводить пов’язаний із народним депутатом Олександром Фельдманом «Український екологічний антикризовий фонд».

«Люк» поспілкувався із місцевими мешканцями та головою громади, аби розібратися у цій ситуації.

Що відбувається?

Село Черкаська Лозова знаходиться у Малоданилівській громаді, одразу на північ від Харкова. Громада вже понад два роки сильно страждає від російських обстрілів, проте зараз у мешканців з’явилася нова, більш нагальна проблема. Обсаджений трьома березовими гаями яр на околиці села почали забудовувати невідомі. Роботи проводяться ще з весни цього року, проте увагу на них представники громади звернули лише тоді, коли посеред яру почали забивати стовпи під паркан.

chl_8

chl_9

chl

chl_20

chl_10

Коли минулого тижня біля майбутнього паркану зібралися обурені мешканці села, до них прибули голова Малоданилівської громади Олександр Гололобов, депутат селищної ради Олександр Заболотний та Володимир Овчаренко, який назвався представником благодійної організації «Український екологічний антикризовий фонд». Остання, за його твердженням, і має займатися роботами на ділянці.

На запит мешканців Черкаської Лозової вони пояснили, що яр огороджено під будівництво на цьому місці «соціальної ферми», де начебто планується розпліднювати худобу з метої її подальшої передачі мешканцям громади, яка через російське вторгнення втратила весь сільськогосподарський бізнес та стала дотаційною. Втім, офіційних документів ніхто не надав, жодних інформаційних щитів на об’єкті також не було встановлено. Натомість протестувальникам показали написаний російською мовою «проєкт»:

«Пояснення», надане забудовником яру у Черкаській Лозовій
«Пояснення», надане забудовником яру у Черкаській Лозовій

Декілька десятків мешканців громади, не згодних із представленим проєктом «соціальної ферми», зібралися минулої суботи, 31 серпня, аби опротестувати його. Вони вирішили подати колективні запити до відповідних державних органів, аби ті розібралися у ситуації.


.Читайте також:


До чого тут Фельдман?

Головне обурення лозівчан викликало саме розташування стовпів майбутньої ферми: вони частково заходять у березові гаї та перекривають дорогу. Депутат Заболотний, що на камеру представився замдиректором «Фельдман ЕкоПарку» пообіцяв перенести стовпи, щоб відкрити прохід до гаїв, які є популярним місцем відпочінку серед місцевих мешканців.

Олександр Заболотний також керує компанією «Сонячна галявина» та «Благодійним центром дітей та тварин», кінцевим бенефіціарним власником яких є народний депутат Олександр Фельдман. Обидва підприємства зареєстровані за тією ж адресою, що й «Фельдман ЕкоПарк». Раніше Заболотний вже фігурував у розслідуваннях ХАЦ, Bihus.Info та руху «Чесно» як головний контрагент Фельдмана, через які той «відмиває» свої кошти.

Спірна ділянка, про яку йдеться у цьому матеріалі, є однією з чотирьох, наданих підприємцю Дмитру Галушку ще у 2021 році Малоданилівською селищною радою. Усі вони призначені для сінокосіння та випасання худоби:

Чотири ділянки, виділені Дмитру Галушку у 2021 році
Чотири ділянки, виділені Дмитру Галушку у 2021 році. Кадастровий номер спірного яру обведено червоним

Інформації про Галушка у мережі досить мало: у 2010-2016 роках він мав ФОП, але потім припинив діяльність. Проте за пів року до отримання ним у користування однієї з ділянок її власником був саме «Фельдман ЕкоПарк». Призначення землі також змінили з просто «сінокосіння» на «сінокосіння та випасання худоби». Про це йдеться у документах, опублікованих на сайті Малоданилівської селищної ради. Зазначимо, однак, що це не стосується саме тої ділянки, де почалося зведення паркану для «соціальної ферми».

Рішення Малоданилівської сільради про передачу ділянки від «Фельдман ЕкоПарка» Дмитру Галушку
Рішення сільради про передачу ділянки від «Фельдман ЕкоПарка» Дмитру Галушку

Володимир Овчаренко, який, вочевидь і займається облаштуванням паркану довкола яра, є власником благодійного фонду «Суверен». Журналісту «Люка» він при цьому кілька разів зазначив, що діє від імені іншої організації —  «Українського екологічного антикризового фонду». Будь-який зв’язок із «Фельдман ЕкоПарком» він спростовує.

Проте, згідно даних системи YouControl, власником цього фонду мешканець Донецька Вадим Воротинський, а керівницею — киянка Алевтина Гуцал. Обидва зазначені на офіційній сторінці депутата Фельдмана як його помічники на громадських засадах. Стаття про Гуцал цьогоріч з’явилася на медіа Фельдмана «Время», а Воротинський зазначений на сайті екопарка як куратор благодійних програм Фонду Олександра Фельдмана.

Фельдман має Гуцал та Воротинського як помічників народного депутата
Фельдман має Гуцал та Воротинського як помічників народного депутата

Що не так з Гололобовим?

На зустрічі з мешканцями очільник Малоданилівської селищної ради Олександр Гололобов намагався пояснити необхідність забудувати яр:

«Рішення приймала селищна рада на основі заяви, і це правильно. Кожен шматочок землі має приносити грошей у бюджет, щоб у вас була дорога, світло та водогін. Ми виділили сільгоспземлю під сільгосппотреби», — заявив чиновник.

Після розголосу Гололобов прибув 28 серпня разом із Овчаренком та геодезистом на спірну ділянку, аби уточнити її кордони та перенести стовпи паркану так, щоб вони не зачіпали березовий гай та дорогу через яр. Він також намагався спростувати зв’язок забудовників ділянки із депутатом Фельдманом.

«Не маю уявлення [як пов’язана забудова із Фельдманом — «Люк»]. Є комунальна територія, яку взяли в оренду. Є фізична особа, яка взяла землю в оренду під сільгосппризначення. Вони тут будуть вирощувати овець. Поки людина використовує ділянку за цільовим призначенням, до нього не може бути жодних питань», — пояснив він у коментарі «Люку».

«Ми переговорили з представниками фізичної особи, вона посунулася зі своєї території, від березового гаю та звільнив проїзди. Усі прохання людей були виконані. Так, ту є конфлікт інтересів: раніше місцеві безплатно випасали тут свою худобу. Вибачте: Радянський Союз скінчився. А тепер тут людина, що платить оренду».

Як і депутат Заболотний, Олександр Гололобов теж неодноразово ставав фігурантом антикорупційних розслідувань. Минулого року прокуратура повідомила йому про підозру за фактом заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах. Під час обшуків у Гололобова вилучили близько 400 тисяч доларів готівкою, проте суд не обрав йому жодного запобіжного заходу.

Також у 2022 році Гололобов отримав попередження від уповноваженого з питань державної мови Тараса Креміня за публікації у Facebook російською мовою. Селищний голова пожалівся, що при невиконанні вимоги до нього будуть застосовані «репресії», але подякував мовному омбудсмену за роз’яснення, переплутавши при цьому його прізвище.

Відповідь Олександра Гололобова на зауваження мовного омбудсмена
Відповідь Олександра Гололобова на зауваження мовного омбудсмена

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, фото — Юрій Каплюченко, редактура — Олександра Пономаренко

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк