Головна » «Гарелея Неотодрешь» випустила четверту книгу — «За нас, за вас і за Донбас»

«Гарелея Неотодрешь» випустила четверту книгу — «За нас, за вас і за Донбас»

Час прочитання: 2 хв

Вийшло четверте друковане видання від «Гарелеї Неотодрешь» під назвою «За нас, за вас і за Донбас». Книга зібрала в собі історії активістів та культурних діячів, що працювали над розвитком Донецької та Луганської областей.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про книгу?

Книга зібрала історії від першого обличчя активістів та активісток, а також культурних діячів та діячок, що працювали в Донецькій та Луганській областях. 

«З 2014 року в містах Луганської та Донецької областей працювало безліч активістів та активісток, культурних і соціальних ініціатив, локальних і всеукраїнських організацій. Громадянське суспільство мобілізувалося перед новими викликами, спричиненими війною, щоб розв’язати спільні проблеми та знайти нові можливості для розвитку міст та громад

Нашим пріоритетом є документація роботи локальних активістів та активісток. При цьому ми не ігноруємо проєкти від всеукраїнських організацій, які зробили великий внесок у розвиток локальної культури та громадянського суспільства в містах Луганської та Донецької областей», — йдеться в пресрелізі.

На думку авторів книги, культурні практики та традиції важливо зберігати та аналізувати саме зараз, щоб нагадати собі, з якими проблемами та викликами ми боролися до повномасштабної війни, та який Донбас ми намагалися будувати для себе саме тоді. А також, щоб у майбутньому, при відродженні деокупованих територій та роботі з населенням, втілити ті самі практики, удосконаливши їх та розширивши.

«Міста Луганщини та Донеччини вже ніколи не будуть такими, як раніше. Зараз говорити про майбутнє Сходу комплексно майже неможливо, бо поки триває війна, єдине, що його очікує — кров і руйнація. Проте ми віримо, що рано чи пізно війна закінчиться, ми зможемо повернути наші міста та селища. 

Луганськ, Донецьк, Лисичанськ, Бахмут, Сєвєродонецьк та всі інші окуповані території, які мають повернутися під контроль України. Ми віримо, що питання відбудови — як фізичної, так і культурної — з утопічних розмірковувань перетворяться на реальні дії», — зазначають автори. 

книга

книга

книга


Читайте також:


Як замовити книгу?

Наразі доступна тільки українська версія книги, яка складається з 416 сторінок. Водночас команда проєкту працює над виданням англомовної версії.

Для замовлення книги, необхідно заповнити коротку форму

Що таке «Гарелея Неотодрешь»?

«Гарелея Неотодрешь» — проєкт художника, музиканта та куратора Віталія Матухна. Він починався у рідному для Віталія Лисичанську. Зазвичай роботи митців виставляли в закинутих будівлях і недобудовах, бо їх у Лисичанську було багато. З часом проєкт розширив географію і почав організувати виставки в інших містах сходу. 

Наприклад, у 2021 році «гарелея» влаштувала «турне» містами України, щоб відкривати локальних авторів широкому загалу. Тоді «Люк» встиг побачити кілька виставок «гарелеї» — на фестивалі The Most Fest у Костянтинівці, а також на рейві та в будівлі закинутого боулингу в Маріуполі.

Наразі головною метою проєкту є збереження та репрезентація локальної пам’яті людей та міст сходу України. В межах цього «Гарелея» випустила вже чотири книги.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк