Головна - Новини - У Харкові пропонують перейменувати в’їзд Трінклера на Глісаду Джуса

У Харкові пропонують перейменувати в’їзд Трінклера на Глісаду Джуса

Час прочитання: 2 хв

У Харкові пропонують перейменувати в’їзд Трінклера на Глісаду Джуса, щоб увіковічити пам’ять про льотчика Андрія «Джуса» Пільщикова, який загинув у серпні 2023 року.

«Люк» розповідає детальніше.

Про що петиція?

25 лютого 2024 року на сайті Харківської міської ради з’явилась петиція про перейменування в’їзду Трінклера на Глісаду Джуса. 

В’їзд Трінклера знаходиться між корпусами Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба (ХНУПС), де навчався Андрій Пільщиков. 

«Ми хочемо закарбувати назавжди окриленість Джуса, вогонь якої не згасне ніколи, а його самовіддане служіння Україні та унікальні здобутки як офіцера і громадянина будуть ще більше надихати молодих льотчиків України та всього світу!», — йдеться у петиції.

Наразі її підписало трохи більше 500 людей. Для винесення пропозиції на розгляд міськради необхідно щонайменше 5000 підписів.


Читайте також:


Хто такий Андрій Пільщиков?

Андрій «Джус» Пільщиков народився 3 лютого 1993 року в Харкові. Закінчив ХНУПС, служив льотчиком-винищувачем у складі 40-ї бригади тактичної авіації. Мав понад 400 годин нальоту на літаках ХА3-30, Л-39, МіГ-29.

У перші місяці повномасштабного вторгнення захищав повітряний простір Київщини в складі підрозділу, який, за легендою Джуса, стали називати «Привиди Києва». Саме його фото стало всім відомим образом Привида Києва.

Андрій «Джус» Пільщиков, фото: Міноборони України

Джус здійснив понад 100 бойових вильотів у найгарячіші ділянки фронту. Успішно застосовував нові типи авіаційного озброєння. 2 травня 2022 року був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

«Під час візиту до Вашингтона у червні 2022 року, будучи всього лиш капітаном, Джус відіграв вирішальну роль у переговорах з конгресменами та сенаторами США щодо надання Україні сучасних багатофункціональних винищувачів F-16 та іншого сучасного озброєння в інтересах не тільки Повітряних сил, а й інших родів/видів військ. Фактично саме він, харків’янин, домігся зрушення процесу докорінної модернізації української військової авіації, вперше за роки Незалежності», — зазначають у петиції.

Загинув 25 серпня 2023 року під час виконання бойового завдання, коли у небі поблизу Житомира зіткнулися два навчально-бойові літаки L-39. Загинули три пілоти Повітряних Сил Збройних Сил України, серед яких був і Джус.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк