Головна - Новини - Іди «Шляхом». Двоє депутатів з Харківщини втекли за кордон

Іди «Шляхом». Двоє депутатів з Харківщини втекли за кордон

Час прочитання: 2 хв

Журналісти Незалежного Антикорупційного центру NGL опублікували список із 13 депутатів місцевих рівнів, які втекли з України за допомогою системи «Шлях». Двоє з них виявились депутатами з Харківщини від забороненої проросійської «ОПЗЖ».

«Люк» розповідає деталі їхньої втечі.

Втік з «Підземного міста»

Розслідувачі NGL зазначають, що в обох випадках депутати виїхали за поданням офіційних структур, Харківської обласної військової адміністрації (ХОВА) та Міністерства розвитку громад. До того ж, їх досі не позбавили мандатів.

Першим за кордон у 2022 році втік депутат Харківської районної ради Станіслав Лебедєв, який з 2021 по 2022 роки працював директором комунального підприємства «Підземне місто». Крім цього, він є діючим депутатом райради від «ОПЗЖ».

«Лебедєв, виїхавши за кордон, перестав виконувати депутатські повноваження і жодного разу на сесії райради не з’являвся», — йдеться в розслідуванні.

Станіслав Лебедєв (фото: NGL.media)


Читайте також:


Прикинувся волонтером і втік

Також за кордон втік депутат Харківської обласної ради Віталій Абрамов, який обирався у 2019 році від «ОПЗЖ», зараз позафракційний. Він виїхав з України 31 січня 2023-го, на той час вказаний в системі «Шлях» як волонтер. Автомобіль, на якому він втік, повернувся в Україну того ж дня, але вже без депутата.

У ХОВА підтвердили розслідувачам, що очільник Олег Синєгубов у 2022 році двічі погоджував виїзд Абрамова за кордон. Вперше він виїхав за поданням БО «Благодійний фонд імені Саркіса Давтяна» (фонд сім’ї колишнього депутата Харківської міської та обласної рад Олександра Давтяна). Другий раз він їхав за поданням фонду «Допомога українцям 2022» та мав повернутись до 31 січня 2023 року.

«На доказ волонтерської діяльності депутата керівник фонду “Допомога українцям 2022” Владислав Росток’ян надіслав NGL.media копію декларації на 50 турнікетів, ввезених Абрамовим. Судячи із відтиску печатки на документі, ці турнікети Абрамов завіз 23 січня, тобто ще до остаточного виїзду за кордон. Ми попросили Росток’яна уточнити дату привезення товарів, але протягом кількох тижнів так і не отримали пояснення», — повідомили у NGL.

За даними ХОВА, броні у Абрамова немає. Крім цього, після втечі з України він і досі бере участь у засіданнях обласної ради. Востаннє, у жовтні, дистанційно голосував за всі 54 питання, причому жодного разу не натис кнопку «проти». 

Про систему «Шлях»

Система «Шлях» дозволяє чоловікам-водіям або волонтерам легально перетинати кордон під час дії воєнного стану. Систему створили, аби усунути корупцію під час видачі дозволів та спростити перетин кордонів.

Щоб отримати дозвіл, треба звернутись до ОВА та надати дані про обсяги вантажів чи кількість транспорту, необхідного для перевезення. Також треба обґрунтувати мету поїздки письмово від імені організації, яка займається гуманітарною допомогою. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк