Головна - Новини - «Людина дієва». Нардеп Одарченко, якого затримали за хабар, досі очолює Вчену раду вишу

«Людина дієва». Нардеп Одарченко, якого затримали за хабар, досі очолює Вчену раду вишу

Час прочитання: 2 хв

Народний депутат Андрій Одарченко, якого нещодавно затримали на спробі підкупу, все ще очолює Вчену раду Харківського державного біотехнологічного університету. Там його називають «людиною дуже дієвою».

«Люк» пояснює, за що затримали Одарченка.

Що кажуть в університеті?

Виконуючий обов’язки ректора Харківського державного біотехнологічного університету Андрій Кудряшов розказав журналістам «Ґвара Медіа», що народний депутат Андрій Одарченко досі є головою Вченої ради вишу.

«Звісно, він [Андрій Одарченко] — людина дуже дієва й багато робить для університету. Я вважаю, що це навіть не обговорюється», — сказав Кудряшов.

Спробу нардепа дати хабар Кудряшов коментувати відмовився.

Що за хабар?

21 листопада Національне антикорупційне бюро України та спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) заявили про викриття Андрія Одарченка на спробі підкупу голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма.

Одарченко

Одарченко

Фото: Спеціалізована антикорупційна прокуратура

За даними слідства, нардеп хотів отримати кошти з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії на ремонт будівлі університету, у якому він обіймає посаду ректора. За це він пропонував Найєму хабар у розмірі 0,39 біткоїна, що було еквівалентно 10 тисячам доларів (за інформацією САП).


Читайте також:


Що каже Одарченко?

Під час судового засідання Одарченко заперечив, що давав хабар Найєму. Мовляв, на відео, яке заслуховували в суді, не його голос. Адвокати додали, що міміка людини на відео «не збігається». Також нардеп заявив, що розмовляв з Найємом, але лише аби той навчив його користуватись криптовалютою.

Суд обрав запобіжний захід для Одарченка у вигляді тримання під вартою впродовж двох місяців із можливістю внесення застави у розмірі 15 мільйонів гривень. 24 листопада Центр протидії корупції повідомив, що Одарченко вийшов з СІЗО під заставу.

Очільниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк повідомила, що дисциплінарна комісія виключила Андрія Одарченка з членів партії.

Що відомо про Одарченка?

Андрій Одарченко — доктор технічних наук, професор. Народився у Харкові 2 листопада 1978 року. Закінчив Харківську державну академію технології та організації харчування та Харківський державний університет харчування та торгівлі.

У 2019 році був обраний народним депутатом ІХ скликання по 170 округу (місто Харків) від партії «Слуга народу». Член Комітету з питань антикорупційної політики.

29 грудня 2021 року Одарченка обрали на посаду ректора Державного біотехнологічного університету. Однак, оскільки як нардеп він не має права обіймати цю посаду, його обов’язки тимчасово виконує Андрій Кудряшов.

Антон Малиновський, фотографії — Telegram-канал «САП», обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк