Головна » Новини » Харків’яни вимагають демонтажу пам’ятника радянському солдату на «23 Серпня»

Харків’яни вимагають демонтажу пам’ятника радянському солдату на «23 Серпня»

Час прочитання: < 1 хв

Активістська спільнота Харкова порушила питання демонтажу пам’ятника радянським воїнам-визволителям біля метро «23 серпня». Наразі Харківська обласна військова адміністрація (ХОВА) звернулась до відповідних структур з проханням роз’яснити чи є він символікою російської імперської політики.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Медіа «Суспільне. Харків» дослідило питання стосовно демонтажу пам’ятника біля метро «23 серпня». Так, голова громадської організації «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков каже, що скульптура є найбільшим радянським монументом, що залишився у Харкові. Також він додав, що росіяни використовували пам’ятник і для пропаганди під час наступу на Харків.

Поздняков разом із іншими харків’янами написав запит до ХОВА з проханням про демонтаж пам’ятнику. Там відповіли, що звернулась до Українського інституту національної пам’яті і Міністерства культури та інформаційної політики з проханням роз’яснити чи є пам’ятник символікою радянської імперської політики та чи підлягає він демонтажу.


Читайте також:


Чи будуть демонтувати пам’ятник?

За словами начальниці Другого міжрегіонального відділу управління забезпечення реалізації політики Національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Марії Тахтаулової, пам’ятник радянському солдату-визволителю не містить виключно радянську символіку. Сам солдат увічнює пам’ять про боротьбу з нацизмом, тому демонтажу, скоріш за все, не підлягатиме.

«Усі пам’ятники монументального мистецтва, які стосуються саме “Великої вітчизняної війни” формувалися й встановлювалися саме з метою просування міфу про “Велику вітчизняну війну”. Відповідно, це елемент монументальної пропаганди, але, очевидно, розглядати питання демонтажу цього пам’ятника ми можемо після висновку, який можуть надати фахівці нашого інституту», — каже Тахтаулова.

Тим не менш, таке рішення може прийняти орган місцевого самоврядування в межах загальної процедури, а не закону про деколонізацію. Для цього пам’ятник треба вилучити з Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Це питання зараз розглядає Міністерство культури.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк