Головна - Новини - У Харкові знесли пам’ятник Ломоносову

У Харкові знесли пам’ятник Ломоносову

Час прочитання: < 1 хв

У Харкові знесли пам’ятник російському вченому Михайлу Ломоносову, що розташовувався у Парку Перемоги.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Вдень 4 червня пам’ятник Михайлу Ломоносову демонтували. Про це стало відомо з публікацій у соціальних мережах.

На відео зафільмували техніку та працівників, які знімають пам’ятник.

lom2

Читайте також:


Що цьому передувало?

Влітку 2023 року співзасновник проєкту «Деколонізація.Україна» Вадим Поздняков у своєму дописі на Facebook звернув увагу на пам’ятник російському імперському діячу Михайлу Ломоносову, що знаходиться біля Харківського палацу дитячої та юнацької творчості на Салтівці. За його словами, до місцевих керівників надіслали звернення з вимогою його демонтувати.

Поздняков також процитував новину про відкриття пам’ятника, в якій згадується «україно-російська дружба» та «братство народів». У новині йдеться і про те, що погруддя виготовили ще у 1988 році на замовлення харківської школи №46, яка теж має ім’я Ломоносова. У липні 2022 року її зруйнувала російська ракета.

Після звернення активістів із пам’ятника Ломоносову прибрали іменну табличку.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський, фото — Антон Алохінссон

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк