Головна - Новини - «Ґвара Медіа» увійшла до міжнародної мережі фактчекерів

«Ґвара Медіа» увійшла до міжнародної мережі фактчекерів

Час прочитання: 2 хв

Харківське медіа «Ґвара» приєдналося до IFCN — об’єднання незалежних фактчекерів з усього світу. Серед інших українських медіапроєктів до нього також входять VoxCheck і StopFake.

«Люк» розповідає детальніше.

Чому це важливо?

28 лютого 2022 року, на самому початку повномасштабного вторгнення, харківське видання «Ґвара Медіа» запустило фактчек-бот Perevirka, щоб мобілізувати суспільство у боротьбі проти фейкових новин і допомогти українцям відфільтровувати хибну інформацію. 

На річницю запуску бота «Ґвара» подала заявку на членство у фактчекерському обєднанні IFCN, і вже наприкінці травня отримала підтвердження. Так харківське медіа стало третім проєктом, яке приєдналося до міжнародної мережі фактчекерів (після VoxCheck та StopFake).

IFCN (International Fact-Checking Network) — міжнародний проєкт із фактчекінгу, заснований у 2015 році Інститутом вивчення медіа Пойнтера (Poynter Institute). Мета цієї організації — сформувати спільноту надійних фактчекерів з усього світу. Її учасники розробили власний кодекс етики та процедуру перевірки інформації.

«Робота фактчек-відділу і постійне вдосконалення інструментів взаємодії з аудиторією та обробки інформації — пріоритетні задачі для нашої команди, — пояснює редакція видання у пресрелізі. — Таким чином, аналітична діяльність фактчек-відділу “Ґвари” проходить офіційну європейську супервізію та працює за стандартами міжнародної мережі фактчекінгу IFCN».

Як працює фактчекінг-бот?

Очима користувача це виглядає просто як спілкування з ботом Perevirka: він передає інформацію у чат-бот, який повідомляє, що прийняв її, а потім надсилає статус запиту, а також розширений коментар фактчекера.

Зсередини ж процес має дещо складніший вигляд: 

  • Чат-бот приймає запити від користувачів, які далі потрапляють до бази даних і «приймальні» — Telegram-чату, доступного лише команді фактчекерів.
  • У чаті запити мають готовий інтерфейс для роботи з ними: кнопки результату обробки запиту («правда», «фейк», «маніпуляція»), можливість залишити коментар автору запиту чи зв’язатися з ним для уточнення деталей.
  • Волонтери-фактчекери перевіряють та обробляють запити, а бот взаємодіє із користувачем: відправляє повідомлення, оновлює результати в базі тощо.

За рік роботи бота ним скористалося понад 50 тисяч користувачів, а фактчекери обробили майже 82 тисячі запитів, 12 тисяч з яких стосувалися фейків.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк