Головна - Новини - Як говорити про війну з дітьми? МОН випустило посібник для вчителів

Як говорити про війну з дітьми? МОН випустило посібник для вчителів

Час прочитання: 2 хв

Міністерство освіти і науки України презентувало посібник «Як говорити про російсько-українську війну в школі. Уроки стійкості, боротьби та перемог». У ньому вчителям надають рекомендації про те, як говорити про війну з учнями молодшої, середньої та старшої школи.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за посібник?

Цього понеділка, 5 лютого, Міносвіти презентувало новий посібник. У ньому зазначається, що війна вплинула та продовжує впливати на дорослих, дітей та підлітків. Останні, на відміну від дорослих людей, ще не сформували навички стресостійкості та свободи самовизначення. 

«Якщо не розповісти їм [дітям, — «Люк»] про те, що відбувається, вони можуть вигадати власне пояснення або ж орієнтуватися на російські наративи та ворожу пропаганду, — пояснює психологиня Світлана Ройз в пресрелізі МОН.

Передусім пояснення від дорослих мають супроводжуватися відчуттям власної емоційної стійкості та спокою. Саме тому розмову варто почати із вправ, руханок, дій, спрямованих на те, щоб сконцентруватися на теперішньому моменті. Пояснення мають бути чіткі та зрозумілі для дітей».

Уроки в посібнику мають сформувати активну громадянську позицію в учнів та вміння відрізняти факти від фейків.

«Учителі можуть використовувати посібник під час підготовки до виховної чи класної години, уроків із громадянської освіти, історії, української мови та літератури тощо», —  рекомендують в МОН.


Читайте також:


Що всередині посібника?

Посібник містить три розділи:

  • «Навіщо» — чому важливо говорити про війну в школі;
  • «Що» — на чому варто акцентувати під час розмов;
  • «Як» — як донести потрібну інформацію через конкретні вправи й техніки.

Розділ «Навіщо» пояснює принципи інформаційної війни, плюралізму, а також містить «історії стійкості, боротьби та перемог»

Другий розділ розказує про ключові фейки, пов’язані з російсько-українською війною, ворожі маніпуляції та історичні факти на противагу. Наприклад, учням пояснюють, що війна між Росією та Україною розпочалася в лютому 2014 року, розповідають про звірства російських військових проти цивільних, окупацію Маріуполя, захоплення ЗАЕС, підрив Каховської гідроелектростанції тощо. 

Третій розділ пропонує техніки, завдяки яким вчителі зможуть розповісти учням про війну, зосередившись не на воєнних подіях, а на переживанні ситуації навколо. 

Завантажити посібник можна за посиланням.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк