Головна - Новини - Харківська прокуратура повернула землю під археологічною пам’яткою, яку продала міська рада

Харківська прокуратура повернула землю під археологічною пам’яткою, яку продала міська рада

Час прочитання: < 1 хв

Окружна прокуратура Харкова через суд повернула у власність держави землю вартістю три мільйона гривень в історичній частині міста. Вона розташована в межах пам’ятки археології.

«Люк» розповідає подробиці.

Що саме вирішив суд?

Київська окружна прокуратура Харкова виграла позов в апеляційному суді і повернула у власність держави земельну ділянку вартістю три мільйони гривень на вулиці Пушкінська. 

Раніше Харківська міська рада продала її неназваному товариству з обмеженою відповідальністю (ТОВ) для використання у нежитлових цілях. 

У листопаді 2022-го прокурори подали до Господарського суду Харківської області позов з вимогою визнати рішення міськради незаконними, скасувати його та повернути землю у власність держави. Вони отримали відмову, тому звернулися до Східного апеляційного господарського суду, який задовольнив позов.

Що це за земельна ділянка?

Прокуратура не наводить конкретну адресу, але з опублікованих фото стає зрозумілим, що це це будинок на вул. Пушкінській, 34. Він знаходиться у межах пам’ятки археології місцевого значення «Поселення Харків». Це землі колишньої Харківської фортеці, що знаходяться у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України і, згідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», можуть перебувати лише у державній власності.

«Фортеця розташована в місці злиття річок Харків та Лопань. Посад розміщується на лівому та правому берегах річки Лопань та річки Харків», — йдеться у Реєстрі.

План Харкова 1787 року. Спірну ділянку виділено праворуч

Розпорядником цих земель у межах міста є Харківська обласна військова адміністрація, а контроль за її використанням покладено на обласний Департамент культури і туризму. Саме від їхнього імені і подали позов до суду.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк