Головна - Новини - Прокуратура знайшла вбивць дитячого письменника з Ізюма Володимира Вакуленка

Прокуратура знайшла вбивць дитячого письменника з Ізюма Володимира Вакуленка

Час прочитання: 2 хв

Харківська обласна прокуратура ідентифікувала двох окупантів, причетних до вбивства дитячого письменника Володимира Вакуленка, а також трьох інших мешканців Ізюмщини.

«Люк» ділиться подробицями.

Що саме з’ясувала прокуратура?

Харківська обласна прокуратура встановила особистості двох злочинців, причетних вбивства у 2022 році Володимира Вакуленка, дитячого письменника з Харківської області. Обидва є уродженцями Луганська; їм було заочно повідомлено про підозру за порушення законів та звичаїв війни. Про це повідомляється у офіційному Telegram-каналі прокуратури.

Підозрювані служать у 4-ій роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву так званої ЛНР. Вони підпорядковуються 2-му армійському корпусу 8-ої загальновійськової армії Південного воєнного округу російських збройних сил. 33-річний злочинець з позивним «Лев» є командиром роти, інший — його підлеглий, кулеметник на прізвисько «Удод».

Підозрювані у вбивстві Вакуленка «Лев» та «Удод»
Підозрювані у вбивстві Вакуленка «Лев» та «Удод»

Окрім вбивства Вакуленка обом підозрюваним інкриміновано вбивства ще трьох цивільних: колишнього учасника антитерористичної операції на Донбасі та двох чоловіків, які збирали у лісі шишки для приготування чаю на вогні. Зараз вирішується питання щодо оголошення обох злочинців у розшук. Слідчі дії досі тривають.


Читайте також:


Як загинув Володимир Вакуленко?

За даними слідства, під час окупації села Капитолівка на Ізюмщині обидва підозрюваних дізнались, що у ньому проживає Вакуленко, який активно виступає проти дій росіян. 22 березня 2022 року вони приїхали до його будинку та провели там «обшук». Затримавши письменника та його 14-річного сина, злочинці відвезли їх до себе та намагалися схилити до співпраці з окупаційною владою, але він відмовився.

24 березня окупанти знову навідалися до Вакуленка і «затримали» його. Як «речовий доказ» вони забрали рюкзак письменника з шевронами ЗСУ та полку «Азов», який той носив із собою навіть під час окупації, відстоюючи власну українськість. 

Після цього командир роти «Лев» наказав своєму кулеметнику «Удоду» застрелити дитячого письменника. Той кілька разів вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова. Володимир Вакуленко помер на місці. Його тіло з документами згодом знайшли біля автозаправки на дорозі між Капитолівкою та Ізюмом.

Після звільнення міста у вересні 2022 року правоохоронці виявили під Ізюмом масове поховання: понад 450 тіл чоловіків, жінок та дітей були закопані в лісі під   пронумерованими дерев’яними хрестами. Ексгумація та результати подальшої ДНК-експертизи виявили у могилі під номером 319 тіло Володимира Вакуленка.

Тіло Вакуленка знайшли у могилі під номером 319
Тіло Вакуленка знайшли у могилі під номером 319

Досудове розслідування проводить Слідче управління Головного управління Національної поліції в Харківській області. Прокуратура заявляє, що вживає усіх можливих заходів для притягнення до відповідальності кожного окупанта, причетного до воєнних злочинів.

Антон Алохінссон, фото — Харківська обласна прокуратура, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк