Головна - Новини - У Харкові видали останню книгу вбитого росіянами Володимира Вакуленка

У Харкові видали останню книгу вбитого росіянами Володимира Вакуленка

Час прочитання: 3 хв

Харківське видавництво Vivat представило на «Книжковому Арсеналі» книгу з останніми текстами дитячого письменника Володимира Вакуленка, вбитого російськими військовими у його власному будинку під Ізюмом. Видання містить його вибрані вірші та щоденник часів окупації.

«Люк» розповідає, чому вихід цієї книжки такий важливий.

Що це за книжка?

На фестивалі «Книжковий Арсенал», який тривав 22-25 червня, харківське видавництво Vivat представило книгу Володимира Вакуленка «Я перетворююсь…». Видання включає його вибрані вірші та щоденник, який письменник вів під час окупації Ізюма російськими військами.

Про важливість виходу таких книжок під час повномасштабної війни розповіла на своїй Facebook-сторінці директорка видавництва Юлія Орлова:

«Ця війна мала обнулити українську культуру, але стала поштовхом для нового етапу її розвитку — біль теж загартовує, — каже вона. — Я не втомлююся повторювати, що ми маємо видати якомога більше книжок про цю війну, аби наш біль не розчинився у часі. Аби наші діти завжди пам’ятали, якою ціною Україна вдруге і назавжди здобула свою незалежність»

Вона також відмітила, що остання книга Вакуленка з’явилася за сприяння правозахисної організації PEN Ukraine, Харківського літературного музею, Суспільного мовлення України та міжнародного фонду «Відродження». 

У видавництві Vivat вийшла остання книжка загиблого Володимира Вакуленка
У харківському видавництві вийшла остання книжка Володимира Вакуленка. Джерело: Vivat

Протягом кількох днів книга вийде масовим друком та зʼявиться у відкритому продажі. На початку вересня видавці планують презентувати її на батьківщині письменника, на річницю деокупації Ізюма.

Що особливого у цій книжці?

Олена Рибка, заступниця головного редактора видавництва Vivat, розповідає, що до виходу книги було залучено цілу команду: від співробітників ЛітМузею до режисерок та письменників:

«Коли ми працювали над виданням, то основний виклик полягав у тому, щоби не тільки показати Щоденник окупації як документ, а й дати ширший контекст, — пояснює вона. — У яких умовах він створювався, яким був Володимир Вакуленко, які твори писав до того, як життя змусило його фіксувати свої почуття, описувати голод, що насувався».Щоб і український та іноземний читач міг краще зрозуміти дух часу, у книзі вміщено фотографії з сімейного архіву Вакуленка, фотороботи Владислава Краснощока, Леоніда Логвиненка та інших.

Книга містить з сімейного архіву Вакуленка та світлини українських фотохудожників
Книга містить з сімейного архіву Вакуленка та світлини українських фотохудожників. Джерело: Читомо

Хто такий Володимир Вакуленко?

Володимир Вакуленко — український письменник та громадський діяч.  Головний редактор журналу перекладів DzeRkaLo, автор 13 книжок, здебільшого дитячих, та лавреат кількох літературних премій. Його твори перекладені кількома мовами, в тому числі кримськотатарською та есперанто.

24 березня 2022 року, під час окупації Ізюма на Харківщині, російські військові викрали Вакуленка з його будинку у селі Капитолівка, попередньо вилучивши всі книжки. Доля письменника залишалася невідомою до листопада, коли його тіло було ідентифіковано серед чотирьох сотень інших мешканців Ізюмщини, вбитих росіянами під час кількамісячної окупації.

Після звільнення Капитолівки близькі Вакуленка знайшли його щоденник, закопаний у саду за день до викрадення. Близько тридцяти рукописних листів було оцифровані та передані до ЛітМузею. Експозиція з текстами останніх днів письменника відкрилася навесні цього року.


UPD 07/08: 4 серпня видавництво повідомило, що книга Вакуленка стала доступною для передзамовлення.

«Болючі й правдиві записи, які вів письменник від початку повномасштабного вторгнення і під час окупації Ізюма та його рідного села Капитолівки на Харківщині. Аж до викрадення рашистами, неминучість якого усвідомлював, як і те, що в нього мало шансів вижити — бо українець, бо волонтер і активіст, бо має гідність», — розповідають видавці в Instagram. Книга вийде з типографії 21 серпня. Вже зараз можна замовити її на сайті видавництва за зниженою ціною 176 гривень. Усі кошти із продажу першого накладу передадуть родині письменника.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк