Головна - Новини - Фундація Олени Зеленської виділить 600 тисяч доларів на відновлення ізюмської лікарні (оновлено)

Фундація Олени Зеленської виділить 600 тисяч доларів на відновлення ізюмської лікарні (оновлено)

Час прочитання: 2 хв

Дружина Президента України зустрілася з головою катарського уряду та запропонувала йому долучитися до відновлення ізюмської лікарні. Зі свого боку Фундація Олени Зеленської збирається виділити на це 600 тисяч доларів США.

«Люк» розповідає детальніше.

Перша леді Олена Зеленська днями зустрілася з шейхом Мухаммадом бін Абдулрахманом Аль Тані — прем’єр-міністром та міністром закордонних справ Катару. Про це повідомив офіційний сайт Президента України.

Це перший візит катарського прем’єра в Україну. Олена Зеленська подякувала за гуманітарну допомогу, яку Катар надав українському Міністерству охорони здоров’я, та запропонувала долучитися до проєктів Olena Zelenska Foundation.

«Ще один важливий проєкт Фундації — відбудова Ізюмської лікарні, — йдеться у пресрелізі. — Після звільнення Харківщини весь світ дізнався про лікаря Юрія Кузнєцова, який в окупації п’ять місяців сам оперував, приймав пологи й рятував місцевих жителів у практично зруйнованій Центральній міській лікарні міста Ізюма».

Перша леді також розповіла, що зараз пошкоджена та розграбована росіянами лікарня працює на 10% своєї потужності. Першочерговим є відновлення роботи чотирьох операційних, тому Фундація виділить на це 600 тисяч доларів США. Проте для повноцінної відбудови Ізюмської лікарні необхідно акумулювати більше коштів.

«Сподіваюся, що Катар і Україну пов’яже багато спільних проєктів — тепер ще й для порятунку життя», — резюмувала Олена Зеленська.

Олена Зеленська та Мухаммад бін Абдулрахман Аль Тані

Олена Зеленська очолює благодійну фундацію з осені 2022 року

Один з ключових проєктів Фундації — відбудова ізюмської лікарні


UPD 21/08: Ескізний проєкт відбудови Ізюмської лікарні зараз проходить експертизу, після якої розроблять проєктно-кошторисну документацію. Про це повідомив директор Департаменту містобудування та архітектури ХОВА Антон Коротовських.

«Лікарню за сталого фінансування планується відбудувати у три черги. Зокрема, у першій черзі маємо відновити будівлю, яка постраждала внаслідок авіабомбардування, пояснив він під час брифінгу.

На території лікарні розташовується старе поліклінічне відділення, яке перебуває в аварійному стані. Відповідно до висновку, воно не підлягає відновленню і замість нього спроєктували новий сучасний комплекс, де буде навіть майданчик для гелікоптера».

Він також додав, що у новій лікарні передбачено бомбосховище за усіма відповідними вимогами. Ескізний проєкт її відновлення розробили за кошти обласного бюджету. Орієнтована вартість робіт становить 1,23 мільярда гривень.


UPD 18/09: Катар допоможе відновлювати Ізюмську лікарню. Про це стало відомо під час обласного засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке відбулося на Харківщині.

Зокрема прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що катарський уряд надасть 11-12 мільйонів доларів США. За його словами, це майже половина суми, потрібної на відбудову лікарні. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко додав, що відновлення долучиться й уряд Франції, який постачатиме сучасне медичне обладнання.

«Проєкт відновлення передбачає не лише усунення наслідків обстрілів, але й завершення робіт у тому корпусі, який тривалий час був довгобудом. Він також впишеться у технологічний процес надання медичної допомоги», — зазначив він.

Зруйнована міська полікліника (ліворуч) та недобудований корпус лікарні в Ізюмі. Фото Антон Алохінссона
Зруйнована міська полікліника (ліворуч) та недобудований корпус лікарні в Ізюмі. Фото Антона Алохінссона

Після розробки проєктно-кошторисної документації у лікарні розпочнеться масштабне будівництво. Локальні роботи в операційному блоці лікарні мають стартувати вже за три тижні — зазначив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Антон Алохінссон, фото — Telegram-канал Олени Зеленської, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк