Головна - Новини - «Ці попи допекли вже всіх!» На Харківщині зробили перший крок до вигнання Московського патріархату

«Ці попи допекли вже всіх!» На Харківщині зробили перший крок до вигнання Московського патріархату

Час прочитання: 2 хв

Харківська районна рада ухвалила рішення щодо припинення на території району дії договорів оренди та користування з Українською православною церквою Московського патріархату (УПЦ МП).

«Люк» розібрався, як це відбулося та які наслідки матиме для представників російської церкви у Харківській області.

Яке рішення прийняла райрада?

Депутати Харківської районної ради 17 травня ухвалили рішення, в якому пропонують місцевим радам у їхньому підпорядкуванні не продовжувати або зовсім припинити дію договорів оренди чи користування з релігійними організаціями, що не виконують вимог законів України. 

Про це повідомив голова фракції Європейська Солідарність у Харківській районній раді Богдан Ткачук. З текста наданого ним документу зрозуміло, що під такими організаціями маються на увазі саме осередки УПЦ МП.

«Звертаємось до міських, селищних та сільських рад Харківського району Харківської  області із пропозицією не укладати на новий строк або припинити дію договорів оренди та/або користування землею, церковними спорудами та іншими об’єктами, що перебувають у комунальній власності, з тими релігійними організаціями, які не дотримуються вимог статті 12 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, — йдеться у рішенні.

Осередки Української православної церкви Московського патріархату і досі не зареєстровані відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством України. Це створює пряму і безпосередню загрозу для національної безпеки воюючої країни».

Звернення було направлено п’ятнадцяти об’єднаним територіальним громадам (ОТГ), що входять до Харківського району, включно з Харківською міською радою.

Що передувало цьому зверненню?

За словами Богдана Ткачука, юридичний процес почався ще півроку тому, коли УПЦ МП фактично відмовилася реагувати на співпрацю з російськими військами свого єпископа у місті Ізюм, який зрештою втік до держави-агресора:

«У грудні ми зробили подібне звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Президента з приводу заборони цієї релігійної організації в Україні, — розповідає Ткачук у коментарі для «Люк». Відповідний закон вже був зареєстрований, за нього й досі все ніяк не проголосують. На погоджувальній раді всі 54 наявні депутати тоді одноголосно підтримали це рішення: “Треба приймати, бо ці попи допекли вже всіх!”».

Депутат стверджує, що це був перший в країні випадок, коли місцева рада прийняла таке рішення на рівні району — до того ж, найбільшого у країні, з населенням 1,8 мільйона осіб.

Зруйнована росіянами церква у селі Мала Комишуваха, Ізюмщина. Фото: Ліна Плуженко

Що буде далі із російською церквою на Харківщині?

У травні, через пів року від попереднього звернення, депутати райради прийняли нинішнє — адресоване вже не парламенту, а місцевим ОТГ.

«Ми подумали: а чому звертаємось лише до Верховної ради? — пояснює він. — Все одно прийняте нею рішення потрібно буде якось реалізовувати на місцях. На Харківщині московські попи як сиділи по церквах, так і сидять, ллють свою пропаганду у вуха пастві. По Харкову найгірша ситуація: багато земельних ділянок і об’єктів комунальної власності передані в користування УПЦ МП». 

Богдан Ткачук звертає увагу: саме по собі звернення ще не означає, що діяльність УПЦ МП у Харківському районі припиниться. Остаточне рішення, чи залишати землю та храми у користуванні російської церкви, можуть приймати тільки сільські, міські та селищні ради.

«Це як спонукання, — каже він. — Ми не можемо їм наказати: все, хлопці, закривайте церкви, рвіть договори. Це не наша компетенція. Це справа ОТГ, міста, селища тощо. Ми хочемо, умовно, щоб на столі у [харківського міського голови Ігоря] Терехова лежав документ за підписом півсотні депутатів, які звертаються до нього з відповідною пропозицією: розірвати існуючі договори та не укладати нових». 

Антон Алохінссон, фото — Ліна Плуженко, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк