Головна - Новини - Спадщина під обстрілами: як працює цифровий гід по харківський архітектурі
…

Спадщина під обстрілами: як працює цифровий гід по харківський архітектурі

Час прочитання: 3 хв

Громадська організація Urban Forms Center створила мобільний застосунок Kharkiv Architecture Manual. Він знайомить користувача з модерністською архітектурою Харкова, прокладаючи тематичні маршрути містом.

«Люк» поспілкувався з деякими розробниками цього проєкту та з’ясував, чому він став актуальним саме зараз

Що робить цей застосунок?

Kharkiv Architecture Manual — це цифровий путівник Харковом, що розповідає про місцеву архітектуру доби модернізму. Останній не варто плутати з архітектурою модерну. Втім, Харків багатий на зразки обох напрямків.

Застосунок має інтерактивну мапу, до якої прив’язано окремі пам’ятки модернізму — з детальною інформацією про кожну, архівними та сучасними фото. Авторські аудіогіди супроводжують користувача упродовж всього маршруту. 

Менеджер проєкту Дмитро Сисоєв розповідає, що розробники путівника прагнули уникнути його перетворення на просту базу даних:

«Ми хочемо, щоб застосунок не був обмежений простими функціями навігації, а був здатний вести користувача за маршрутом, надаючи унікальний авторський погляд на різні райони та вулиці міста, окремі будівлі, та найголовніше, події що тут відбувалися, — пояснює він у коментарі для «Люк».

Це все складається в цілісну історію, наратив і здатне давати не стільки вікіпедійну інформацію, а певний досвід взаємодії з міським простором». 

Віртуальний путівник Харковом доступний для завантаження безплатно
Віртуальний путівник Харковом доступний для завантаження безплатно

Хто розробив цей путівник?

Над цифровим посібником з архітектури Харкова працює громадська організація Urban Forms Center (UFC), що складається з харківських архітекторів, урбаністів та освітян. Роботу над мобільним застосунком вони розпочали ще до повномасштабної війни, взявши за приклад схожий проєкт міста-побратима Брно — пояснює історикиня Анастасія Боженко:

«Там ще у 2011 році створили серію маршрутів архітектурними об’єктами (переважно, модерністськими), — розповідає вона у своєму коментарі «Люк». — Згодом з’явилася ціла серія подібних гідів іншими чеськими містами. Тож ми думали над тим, щоб спільно зробити щось таке і для Харкова».

Відповідна нагода з’явилася, коли в межах програми House of Europe відкрився черговий опен-кол на гранти міжнародної співпраці, завдяки якому і було профінансовано проєкт (UFC). Весь UX/UI дизайн для нього виконала фотографиня та дизайнерка Ольга Зарко.

Безпосередньо за розробку застосунку відповідала харківська компанія Factorial Complexity, що має як досвід створення цифрових путівників, так і участі у проєктах, присвячених архітектурі та культурній спадщині. Зокрема, на їх рахунку мультимедійний онлайн-проєкт «Енциклопедія архітектури України» та цифровий артперформанс «Український конструктивізм».

Які маршрути Харковом є у путівнику?

Зараз застосунок працює у тестовому режимі і містить два повноцінних маршрути у центральній частині міста.

Наразі у застосунку є лише два маршрути містом
Наразі у застосунку є лише два маршрути містом
  • Маршрут: «Майдан Свободи»: Держпром — Готель «Харків» — Каразінський університет (Північний корпус) — Каразінський університет (Головний корпус) — Харківська обласна державна адміністрація — Укртелеком — Майдан Свободи;
  • Маршрут «Пушкінська вулиця»: Трест «Донвугілля» — Хоральна синагога — Лютеранська кірха — Житловий будинок «Електрик» — Житловий будинок Паровозобудівного заводу — Житловий будинок Товариства колишніх політкаторжан — Житловий будинок «Комунар» — Житловий будинок «Червоний банківець» — Інститут проблем ендокринної патології — Інститут медичної радіології та онкології — Гуртожиток «Гігант» — Молодіжний парк — Толкачівська комуна — Будинок на Чайковській, 16 — Фізико-технічний інститут. 

Анастасія Боженко каже, що на вибір локацій вплинуло повномасштабне вторгнення Росії в Україну:

«З одного боку, повстало завдання показати руйнування, яких зазнавала і зазнає архітектурна спадщина Харкова внаслідок російських обстрілів, тож цей аспект висвітлено в описі, — каже вона. — З іншого боку, необхідно також було актуалізувати постколоніальний дискурс, тож деякі кейси (наприклад, будинок на Чайковській 16) були обрані з метою висвітлення тематики репресій в радянський період»

За адресою вул. Чайковського, 16 розміщувався харківський осередок чекістів
За адресою вул. Чайковського, 16 розміщувався харківський осередок чекістів

Вона пояснює, що так команді проєкту вдалося не просто висвітлити архітектурну цінність об’єктів, але й створити меморіальний простір міста. Саме тому до одного з маршрутів додали парк Молодіжний — колишній міський цвинтар, знесений радянською владою вже після Другої світової війни.

Що буде з цим проєктом далі?

У майбутньому розробники путівника планують розширювати його новими маршрутами, обіцяє Дмитро Сисоєв:

«Як і будь-який застосунок, наш не має фінальної версії, адже цифрові продукти постійно розвиваються, удосконалюються, виправляють недоліки і впроваджують нові функціональні рішення, — пояснює він. — У нас є обширний перелік завдань у беклозі, над якими ми плануємо працювати упродовж наступних місяців аби поліпшити роботу і вигляд застосунку».

За його словами, додаток завантажили вже близько 1300 користувачів у App Store та Google Play. 

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк