Головна - Новини - Харків перекупив кредит, за яким був винний 373 мільйони гривень російському банку. Але є нюанс

Харків перекупив кредит, за яким був винний 373 мільйони гривень російському банку. Але є нюанс

Час прочитання: 3 хв

Харків перекупив кредит, взятий у російського банку для перебудови Центрального парку ще у 2011 році.

Поручителем за цим кредитом було харківське метро, а під заставою знаходилися атракціони у самому парку, ККЗ «Україна», Палац спорту, будівля Харківської міської ради та інші історичні споруди в центрі міста.

Формально, право вимоги за кредитом тепер належить пов’язаному з міськрадою ТОВ. «Люк» розібрався, як так вийшло.

Що сталося?

У неділю, 16 липня, харківський міський голова Ігор Терехов повідомив, що місто перекупило кредит, взятий у російського банку 12 років тому:

«Ми мали дуже важкий кредит. Його взяли під будівництво Центрального парку, — пояснив він. — Заставою цього кредиту були Харківський метрополітен, будівля муніципалітету, будівля Палацу спорту та інші споруди. Нам вдалося придбати ці кредитні зобов’язання з дисконтом у розмірі 78%»

За його словами, завдяки цьому місту вдалося заощадити 300 мільйонів гривень бюджету.

Фонд гарантування вкладів провів аукціон із продажу права вимоги за цим кредитом ще 25 травня 2023 року. Дисконт дійсно виявився великим: від початкової ціни у 372,97 мільйона гривень він скоротився до 82,05 мільйонів. Переможець аукціону отримав право вимагати від боржника цю суму, зокрема, через звернення про стягнення заставного майна у судовому порядку.

Хто викупив цей кредит?

Єдиним учасником аукціону стала компанія з управління активами «Спільна Інвест». Це товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) зареєстровано у Харкові 10 років тому, його засновником є Андрій Добросотськов. За даними платформи YouControl, йому належить ще з десяток інших компаній. Зокрема, певний час Добросотськов був членом правління ПАТ «Трест Житлобуд-1» — головної компанії-забудовника міста, пов’язаного з Харківською міськрадою.

Протокол акціонерських зборів ПАТ «Житлобуд-1» 2016 року
Протокол акціонерських зборів ПАТ «Житлобуд-1» 2016 року

У 2017 році компанія Добросотськова ТОВ «Планета комфорт» за 15 мільйонів гривень продала Терехову сертифікати іншої компанії з управління активами — «Фінекс-капітал». Про це тоді повідомляв Харківський антикорупційний центр. Це стало приводом для Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК) перевірити декларації Терехова за три попередні роки.

Рішення НАЗК про перевірку декларації майнових доходів Ігоря Терехова
Рішення НАЗК про перевірку декларації майнових доходів Ігоря Терехова

Звідки взявся цей кредит?

Реконструкція Центрального парку (тоді ще імені Горького) стала найбільшим і найдорожчим іміджевим проєктом Геннадія Кернеса. Для цього у 2011 році Харківська міськрада взяла у російського «Промінвестбанку» кредит у 20 мільйонів євро. Поручителем виступив Харківський метрополітен, а залоговим майном стало близько 40 об’єктів:

  • 31 атракціон у самому парку;
  • Палац спорту;
  • Кіноконцертний зал «Україна»;
  • Будівля Харківської міськради;
  • Будівля Бюро технічної інвентаризації (пам’ятка архітектури 1911 року);
  • Палац дитячої та юнацької творчості (колишній Ветеринарний інститут, 1855 року побудови);
  • Будинок актора на вулиці Манізера;
  • Кілька приміщень колишніх дитячих садочків. 

У 2015-2019 роках міськрада виплатила «Промінвестбанку» 241,3 мільйона гривень. Однак, на думку російського банку, цього було недостатньо. У вересні 2020 року він звернувся до Господарського суду Харківської області із вимогою стягнути з парку та метро суму 272,1 мільйона гривень.

Харківський метрополітен намагався оскаржити свої гарантії за кредитом, але вже за рік програв суд. Справа тягнулася б ще довше, якби не Національний банк України. 25 лютого 2022 року, на другий день великого російського вторгнення, він ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати усі банки під контролем держави-агресора. З-поміж них виявився й «Промінвестбанк», який на 99,77% належить Державній корпорації розвитку «ВЕБ.РФ».

11 травня 2022 року Рада національної безпеки та оборони конфіскувала усі активи «Промінвестбанк» та передала права вимоги по кредитах Фонду гарантування вкладів.


UPD 31/08: Харків остаточно погасив багатомільйонний кредит на реконструкцію Центрального парку. 40 об’єктів нерухомості із застави повернули у комунальну власність. Про це 30 серпня повідомив харківський міський голова Ігор Терехов:

«Сьогодні ми нарешті ставимо жирну крапку у проблемному кредиті Центрального парку,написав він у своєму Telegram-каналі. — Всі необхідні процесуальні формальності завершені. Майно, яке було предметом застави за цим кредитом, збережене і повернуте у власність міста»

Він пояснив, що йдеться, зокрема, про будівлі міської ради, БТІ, Палацу спорту, Центру розвитку міжнародного співробітництва та інші. Очільник міста не уточнив, з яких саме джерел було профінансовано виплату кредитних коштів компанії «Спільна Інвест».

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк