Головна - Новини - Харківська міськрада витратила понад три мільйони гривень на програмне забезпечення для безпілотників

Харківська міськрада витратила понад три мільйони гривень на програмне забезпечення для безпілотників

Час прочитання: 2 хв

Міська рада Харкова у грудні 2022 року витратила понад три мільйони гривень на розробку програмного забезпечення для безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Підрядником виступив підприємець, пов’язаний із ІТ-бізнесом в Росії. Подальшу інформацію про цей БПЛА міськрада досі не опублікувала.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів Харківської міської ради у грудні 2022 року витратило 3,05 мільйонів гривень на розробку програмного забезпечення для БПЛА. Про це повідомив журналіст-розслідувач Павло Новик:

«Вони заплатили три мільйона гривень на програми для БПЛА, які мають знімати концерти,пише він на своїй Facebook-сторінці. — Не на придбання коптерів для армії, не на програми для військових. Для зйомки концертів, які заборонені у військовий час. Ще й замовили у тих, хто облаштовував бізнес в рф. Я знаю, що мер міста точно знав про ці проплати та погодив їх».

Зокрема, йдеться про закупівлю програмного забезпечення для управління польотами БПЛА, роботи з графікою та зображеннями, роботи в інтернеті та інтранеті тощо.

Відповідні тендери було розміщено на платформі державних закупівель Prozorro. Підрядником виступив підприємець Віталій Зайцев. Всі угоди з ним уклали на одну й ту саму суму, без проведення відкритих торгів:

Харківська міськрада уклала з одним і тим же самим ФОП кілька договорів на однакові суми
Харківська міськрада уклала з одним і тим же самим ФОП кілька договорів на однакові суми

Станом на дату публікації цього матеріалу, міськрада Харкова не опублікувала жодного звіту щодо використання БПЛА, для якого замовляла програмне забезпечення. 

Що не так з підрядником?

Віталій Зайцев є директором приватного освітнього закладу IT Step, більш відомого раніше як «Комп’ютерна академія “ШАГ”». Власником та кінцевим бенефіціаром цієї компанії є київський підприємець Дмитро Корчевський

Ще минулого року українські видання з’ясували, що близько 20 відділень «Академії “ШАГ”» відкрито працювали в Росії.

Близько 20 відділень «Академії “ШАГ”» працюють в Росії
Близько 20 відділень «Академії “ШАГ”» працюють в Росії. Джерело «Економічна правда»

Більш того, Дмитро Корчевський був співзасновником відділення «академії» у тимчасово окупованому Криму. Він офіційно він вийшов з керівництва, але це ТОВ продовжує працювати у Сімферополі й досі.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк