Головна - Новини - Харківська обласна рада закупить прикраси з бісеру

Харківська обласна рада закупить прикраси з бісеру

Час прочитання: 2 хв

Харківська обласна рада відкрила тендер на купівлю тарелів та прикрас з бісеру — і закрила його того ж дня, без процедури торгів. Підрядницею виступила ФОП, яка вже декілька років виграє подібні тендери від харківської влади.

«Люк» розібрався, для чого це робиться.

Що закупила облрада?

Харківська обласна рада влаштувла закупівлю на 20,1 тисячу гривень, за які планувала закупити декілька писаних тарелів, а також ґерданів — традиційних шийних прикрас з бісеру, характерних для заходу України. 

Відповідна інформація з’явилась на сайті Prozorro 13 червня:

закупівля сувенірів Харківською обласною радою Джерело Prozorro
Закупівля тарелів та прикрас Харківською обласною радою. Джерело: Prozorro

Того ж дня, без процедури торгів, визначили переможця — це Турлянська Лариса Валентинівна. За даними платформи Clarity Project, вона займається роздрібною торгівлею у спеціалізованих магазинах.

Ця підрядниця вже давно співпрацює з харківською владою. Наприклад, у 2021 році вона вже вигравала замовлення від обласної адміністрації на постачання тарелів з гербом Харківщини. Щоправда, тоді такий сувенір коштував вдвічі дешевше — 450 грн за штуку. 

Чому закупки пройшли без торгів?

«Люк» звернувся по коментар до Оксани Сичової, уповноваженої з питань закупівель Харківської обласної ради, номер якої вказаний у документації щодо закупівлі. Вона пояснила, що, відповідно до державного протоколу, під час візиту іноземних делегацій відбувається урочистий обмін пам’ятними подарунками та сувенірами. Для цього обласна (як і міська рада) закуповує відповідну продукцію.

На питання, чому закупівлю закрили за один день і без торгів, чиновниця послалася на постанову Кабміну №1178, де, за її словами, прописана можливість проведення таких закупок, якщо вони не перевищують 50 тисяч гривень.

Це пояснює, наприклад, чому, Харківська міська рада розбиває закупки у одного підрядника на декілька закупівель поменше — як це відбувалося у квітні цього року із замовленням у тої ж таки Лариси Турлянської сувенірної продукції для міського Департаменту міжнародного співробітництва.

закупівля сувенірів Харківською міською радою Джерело Dozorro
Закупівля сувенірів Харківською міською радою. Джерело: Dozorro

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк