Головна - Новини - «Донорство — це красиво та милосердно». У центрі Харкова відкривається новий пункт служби крові

«Донорство — це красиво та милосердно». У центрі Харкова відкривається новий пункт служби крові

Час прочитання: 2 хв

Харківський обласний центр служби крові (ХОЦСК) відкриває новий донорський пункт у центрі міста. Ба більше — запрошує місцевих художників приносити свої роботи на тему донорства, аби перетворити центр на тематичну галерею.

«Люк» взяв коментар у працівників ХОЦСК і ділиться подробицями.

Новий Донор Центр у Харкові

ХОЦСК відкриває додатковий пункт приймання компонентів крові у ТРЦ «Нікольський». Тричі на тиждень у цій філії працюватимуть лікарі, медсестри та реєстратори Центру крові: у вівторок, четвергах та суботах, з 09:00 до 14:00. Пізніше планується розширити робочий графік. 

Медичний директор ХОЦСК Олена Малигон розповідає, що до відкриття нового пункту Центр підштовхнула небайдужість харків’ян:

«На День донора крові саме у ТРЦ “Нікольський” працювала виїзна бригада. Ми зіткнулись із величезною кількістю людей, які прийшли здати кров для українських військових, — каже вона у коментарі «Люк». 

Після цього заходу ми отримали не меншу кількість запитів від людей з проханням відкрити донорський пункт у центрі міста через те, що це логістично зручніше. Врештірешт, керівництво “Нікольського” запропонувало нам приміщення для нашої спільної справи — допомоги фронту й нашим захисникам. Ми дуже дякуємо за цю можливість».

Відкриття Донор Центру відбудеться 29 вересня о 10:00 на -1 поверсі ТРЦ «Нікольский»

Донорство — це не страшно

Фахівчиня зі зв’язків із громадськістю та пресою ХОЦСК Олександра Бірюкова також зазначила, що новий Донор Центр планують перетворити на галерею художніх робіт — як самих донорів, так і митців, яким відгукується тема безоплатної здачі крові для порятунку життів.

«Будемо продовжувати приймати роботи, поки є місце де їх розміщувати, — розповідає вона. — Наш Центр крові постійно перебуває в пошуку нових форм популяризації донорства — сучасних, актуальних, суголосних інтересам і потребам людей. Ми хочемо показати, що донорство крові — не боляче чи страшно, це красиво та милосердно».

ХОЦСК закликає надсилати свої роботи на тему донорства, які можуть прикрасити майбутню галерею. Оскільки це не конкурс, то й обмежень немає. Ви можете пропонувати будь-які ідеї, які вважаєте доречними. 

Як стати донором крові?

ХОЦСК пояснює, що кров, яка переливається іншій людині, має бути якісною. До здачі допускаються лише донори віком від 18 років та вагою понад 50 кг, що не мають протипоказань, визначених МОЗ України.

Не слід палити за дві години до донації. Також напередодні та у день здачі крові слід утриматися від їжі, що може вплинути на якість крові:

  • Яєць та молочних продуктів (у тому числі йогуртів, сиру, вершків, масла);
  • Чипсів, сухариків, халви, соняшникового насіння, інших снеків;
  • Кетчупу, майонезу, інших магазинних соусів та маринадів;
  • Солодких магазинних напоїв, що містять барвники;
  • Сосисок, ковбас, балику, шинки тощо;
  • Горіхів, фініків та бананів;
  • Різноманітних солінь;
  • Копченої, гострої та смаженої їжі зі спеціями, а також буряку — мінімум упродовж 48 годин перед донацією;
  • Алкоголю та енергетиків — щонайменше за 48 годин до здачі крові;
  • Чорниці — за 72 год до донації.

Натомість працівники ХОЦСК рекомендують легкий сніданок за 2-3 години до здачі: варені крупи на воді, хліб, сушку, сухарі, вівсяне печиво. Також можна вживати пропарену рибу та відварене нежирне м’ясо.

Антон Алохінссон, ілюстрація — ХОЦСК, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк