Головна - Новини - Жихорський ліс у Харкові не зможуть перетворити на кар’єр

Жихорський ліс у Харкові не зможуть перетворити на кар’єр

Час прочитання: 2 хв

Компанія «Геосенд» планувала задля видобутку піску вирубити Жихорський ліс біля харківського крематорію. Для цього їй було необхідно одержати висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Проте, після розголосу та суспільного тиску, підприємство отримало від держави лише відмову.

«Люк» пояснює детальніше.

Що відбувається?

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України (Міндовкілля) відмовило ТОВ «Геосенд» у видачі висновку з ОВД. Цей документ був необхідний підприємству, щоб розпочати видобуток піску на ділянці у Жихорському лісі — для цього довелося б вирубити майже 20 гектарів дерев.

Влітку громадська діячка Ірина Кравченко, яка бореться за збереження дерев у Харкові, надала розголосу цій проблемі. Разом з іншими небайдужими харків’янами вона звернулася до Міндовкілля із численними зауваженнями щодо попереднього звіту з ОВД, зокрема:

  • Не досліджено вплив на флору і фауну об’єктів Смарагдової мережі;
  • Не визначено порядок надання лісу у користування ТОВ «Геосенд» для його вирубки;
  • Не враховано вплив діяльності підприємства на підземні води житлових районів поруч.

Зрештою, Міндовкілля відмовило компанії «Геосенд» у погодженні висновку з ОВД. Відповідь міністерства на свій запит пані Кравченко опублікувала в Instagram:

«Спроба побудувати піщаний кар’єр в Жихорському лісі не вдалася!пише вона. — Можливо “Геосенд” незабаром знову подаватиме документи на будівництво кар’єру. Але це ОВД йому пройти не вдалося. Гадаю, що це відбулося завдяки зусиллям небайдужих людей, які писали зауваження до звіту з ОВД. Поки Жихорський ліс залишається харків’янам!».

Відповідь Міндовкілля щодо відмови компаніїї «Геосенд»
Відповідь Міндовкілля щодо відмови компаніїї «Геосенд»

Чому цей ліс такий важливий?

Це вже друга спроба ТОВ «Геосенд» влаштувати кар’єр Жихорському лісі: у лютому цього року Міндовкілля вже відмовлялось узгодити для підприємства звіт з ОВД. Проте, навесні компанія спробувала зробити це наново, попри те, що Жихорський ліс є рекреаційною зоною, а будівництво кар’єру в ньому суперечить Земельному кодексу України.

Жихорський ліс також є частиною Смарагдової мережі Європи — створеної у 1998 році низки територій особливого природоохоронного значення. Вона об’єднує в єдину мережу близько чотирьох тисяч природних об’єктів у 24 європейських країнах. Україна остаточно приєдналася до проєкту у 2020 році, включивши до Смарагдової мережі 377 об’єктів на своїй території (включно з окупованими Росією землями).

Мета цього проєкту — збереження рідкісних видів тваринного і рослинного світу у місцях їхнього постійного проживання та вздовж шляхів міграції. Одним з таких місць на шляху сезонного перельоту птахів та комах є Жихорський ліс — він входить до природоохоронної зони під номером UA0000295 «Нижня частина долини річки Уди».

Жихорский ліс на мапі Смарагдової мережі Європи
Жихорский ліс на мапі Смарагдової мережі Європи

Втім, Жихорський ліс є не тільки важливим пунктом зупинки на шляху міграції. Згідно із тогорічним звітом Ради Європи, він відрізняється досить високим рівнем біорізноманіття: тут проживають щонайменше 11 видів птахів та три види інших тварин.

Антон Алохінссон, фото — ХОВА, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк