Головна - Новини - Біля крематорію у Харкові хочуть вирубати майже 20 гектарів лісу заради видобутку піску

Біля крематорію у Харкові хочуть вирубати майже 20 гектарів лісу заради видобутку піску

Час прочитання: 3 хв

Харківська міська рада збирається видати дозвіл на вирубку близько 20 гектарів Жихорського лісу на південній околиці міста, біля крематорію. Екоактивісти закликають не допустити знищення останнього хвойного лісу Харкова — часу до початку вирубки залишилося зовсім мало.

«Люк» розібрався, що не так із можливим піщаним кар’єром у Жихорі, та як можна завадити його появі.

Що відбувається?

13 липня міська рада Харкова на своєму сайті оголосила про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Він стосується вирубки 19,5 гектарів лісу у Жихорі, в Основ’янському районі на Південній околиці Харкова).

У 2019 році Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) надала ТОВ «Геосенд» дозвіл на геологічну розвідку на цій ділянці. Протягом трьох років це підприємство проводило на ній лабораторні дослідження пісків, і тепер хоче перейти безпосередньо до їх видобування. Для цього доведеться вирубити майже 20 гектарів лісу. Цю інформацію оприлюднила у Facebook харків’янка Ірина Кравченко, яка давно бореться зі знищенням дерев у Харкові:

«Судячи з мапи, на частині цій ділянці пісок, скоріш за все, вже видобувається. Але багато лісу ще не чіпали, — пояснює вона. — Якщо ліс на усій цій ділянці видалять, це буде значна втрата для Харкова».

Що не так з цією вирубкою?

Зараз у Харківській області є 23 родовища із видобутку будівельного піску. Напередодні повномасштабного вторгнення почали розроблятися ще два — у Куп’янському та Барвенківському районах. Екоактивіст Артем Приходько попереджає, що коли замість Жихорського лісу з’явиться ще один кар’єр, хвойних дерев у місті майже не залишиться:

«Почнемо з того, що в принципі вирубка дерев — це велика шкода для екологічної системи,пише він у Facebook. — Але найважливіше те, що в Харкові саме хвойних дерев тоді просто не залишиться. Бо всі знають, що більша частина хвойного лісу у Журавлівському гідропарку вже загинула, і наразі Жихорський ліс — єдине місце, де такі дерева є і вони живі». 

На його думку, потрібно зупинити розробку цього кар’єру та шукати інші місця для видобування піску, щоб залишити останній хвойний ліс неушкодженим.

Як можна зупинити знищення Жихорського лісу?

13 липня міськрада оголосила на своєму сайті про початок громадського обговорення звіту ОВД. Сам документ міститься на 507 аркушах знаходиться у двох місцях:

  • Безпосередньо у замовника ТОВ «ГЕОСЕНД» — Харків, вул. Китаєнка, 1. Директор Алдошин В.М.
  • В адміністрації Основ’янського району — Харків,  вул. Богдана Хмельницького, 11. Голова адміністрації Головчанська Г. О.

Сьогодні, 24 липня, Ірина Кравченко разом з іншими громадськими діячами отримала доступ до звіту. Тепер до Департаменту економіки та комунального майна міськради потрібно направити свої зауваження та пропозиції щодо цього проєкту — це треба зробити до 28 липня.  

Департаменту приймає зауваження та пропозиції виключно у письмовому вигляді за адресою: 61003, м. Харків, майдан Конституції, 7 або на електронну скриньку: dekm@citynet.kharkov.ua.

Міськрада зазначає на сайті, що громадське обговорення триватиме від 25 до 35 робочих днів з моменту його офіційного оголошення. Але, в той же час, наголошує, що такі слухання не проводяться і не призначаються протягом 30 днів з дня скасування «ковідного карантину» (яке офіційно відбулося лише 1 липня 2023 року).

Також харків’яни можуть до 7 серпня подавати свої зауваження щодо звіту з ОВД до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України:

«Якщо таких зауважень від громадськості не надійде, Міндовкілля буде зобов’язано, згідно з чинним законодавством, погодити проєкт. Ліс буде вирубано», — пояснює Ірина Кравченко.


UPD: Пізніше, 24 липня, харківський міський голова Ігор Терехов зустрівся з активістами та запевнив їх у підтримці з боку міської влади.

«Тепер цим питанням займатимуться наші юристи, — сказав він. — Якщо потрібно буде домагатися справедливості через суд, ми підемо таким шляхом. Зараз пропоную зібрати відповідні підписи проти вирубки лісу та висловити письмово свої зауваження. Всі ці листи ми надішлемо суб’єкту господарювання».

Також він пообіцяв залучити депутатів парламенту до розгляду цієї проблеми  та доручив адміністрації Основ’янського району доповісти про неї Міністерству захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.


UPD 21/08: 25 липня Ірина Кравченко подала запит до міськради з проханням пояснити, на якій підставі ТОВ «Геосенд» у 2019 році дозволили провести геологічне дослідження пісків у Жихорському лісі.

Майже через місяць, 23 серпня, харківський Департамент земельних відносин надіслав офіційний лист, який, однак, не містить відповіді по суті.

«У відповіді взагалі немає нічого про 2019 рік, коли було погоджено дозвіл. Взагалі нічого. Тільки розповідь про дії “Геосенда” у 2018 та 2023 роках, які не мають відношення до запиту, — пише на своїй сторінці пані Кравченко. — Але ж дозвіл на геологічне дослідження пісків було погоджено саме міськрадою у 2019 році».

Харківська міськрада у 2018 році відмовила у дослідженні пісків у лісі, а вже у 2019 — дозволила
Харківська міськрада у 2018 році відмовила у дослідженні пісків у лісі, а вже у 2019 — дозволила

Вона пропонує два варіанти пояснень:

  1. Державна служба геології та надр України погодила дозвіл від імені міськради, без її відома, і тоді це є порушенням процедури та підробкою документів;
  2. Міськрада приховує те, що у 2019 році погодила ТОВ «Геосенд» дозвіл на дослідження пісків у лісі.

«Люк» продовжує стежити за ситуацією довкола Жихорського лісу.

Антон Алохінссон, фото — Артем Приходько, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк