Головна » Харків отримав 127 когенераційних установок, аби пережити зиму — Денис Шмигаль

Харків отримав 127 когенераційних установок, аби пережити зиму — Денис Шмигаль

Час прочитання: 2 хв

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про встановлення теплоенергетичного обладнання у прикордонних регіонах, де його знищила російська армія. Зокрема Харкову передали десятки когенераційних установок, модульних котелень та генераторів.

«Люк» розповідає детальніше, що саме отримало місто.

Що саме розповів Шмигаль?

Український прем’єр Денис Шмигаль відзвітувався про залучення та встановлення енергетичного обладнання у на дев’яти прифронтових і прикордонних регіонах, аби ті могли краще пережити зиму. Зокрема Харкову до початку опалювального сезону передали 127 когенераційних установок, вісім — газопоршневих, а також 60 блочно-модульних котелень та 32 потужних генератори електроенергії.

«Особливо вразливі міста, які залежні від великих теплоенергетичних станцій. Саме ТЕС і ТЕЦ росія цілеспрямовано атакувала, знищивши або пошкодивши майже 90% усієї теплової енергогенерації України. Наша мета — дати цим громадам альтернативні джерела постачання тепла та електрики», — пояснив Шмигаль у вчорашньому повідомленні.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

За його словами, потреби житлово-комунальних підприємств у таких установках вже наполовину покриті: зі 182 наявних установок працюють 83. Решту когенераційного обладнання встановлять до кінця цього року.


.Читайте також:


Коли у Харкові дадуть опалення?

Харківський міський голова Ігор Терехов 15 жовтня заявив, що місто готово до початку опалювального сезону, проте температура повітря дозволяє відкласти відтягнути його початок:

«Поки в нас є можливість зекономити газ та ваші кошти, адже погода сприяє, — написав чиновник в особистому Telegram-каналі. — Стартом для запуску тепла у домівки стане зниження середньодобової температури до +8 градусів або нижче протягом трьох днів поспіль».

Раніше в інтерв’ю «Думці» Терехов попереджав, що на Харків чекає дуже складний опалювальний сезон: після руйнації ТЕЦ-5 російськими ракетами у цього року місто лишилося можливості генерувати власне тепло та електроенергію. На ремонт електростанції може піти не один рік. Додало проблем і знищення росіянами ТЕЦ-3 у квітні 2024 року.

«Є певні домовленості сьогодні з урядом щодо субвенції міському бюджету на підготовку до опалювального сезону. Ми будемо витрачати ці кошти тільки на когенераційні установки і на генератори, які виробляють електроенергію, —  пообіцяв міський голова. — Крім цього, у мене є домовленості в Берліні як раз підписати угоду щодо термінового надання нам 25 млн євро на ці цілі».

пошкоджена обстрілами ТЕЦ-5 у Харкові

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк