Головна - Новини - Українські тенісистки зібрали $35 000 на відбудову школи для незрячих дітей у Харкові

Українські тенісистки зібрали $35 000 на відбудову школи для незрячих дітей у Харкові

Час прочитання: 2 хв

Українські тенісистки Еліна Світоліна та Леся Цуренко зібрали 35 тисяч доларів на відновлення харківської школи-інтернату для дітей з порушеннями зору. Світоліна також пообіцяла пожертвувати українським дітям свій приз за перемогу у Страсбурзькому турнірі.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відбулося?

Третя ракетка світу та представниця харківської школи тенісу Еліна Світоліна зібрала гроші на відновлення школи-інтернату в Харкові. Про це Світоліна повідомила на пресконференції після перемоги над російською тенісисткою у Страсбурзі:

«Після Страсбурга, я задоначу ці гроші дітям України. Подивимося, яким саме шляхом воно піде, — пояснила вона — У нас вже був збір коштів у Штатах разом із [українською тенісисткою] Лесею Цуренко. Ми пожертвували ці гроші на відновлення школи для дітей з обмеженими можливостями у Харкові, яка була повністю зруйнована».

Скоріш за все, йдеться про Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс імені В. Г. Короленка, що підпорядковується Харківській обласній раді. Пізніше цю інформацію підтвердив бізнесмен та меценат з Харкова Юрій Сапронов:

«Еліна Світоліна зібрала в США разом із Лесею Цуренко $35 000, — написав він на своїй Facebook-сторінці. — Фонд Еліни Світоліної вирішив направити гроші на відновлення школи-інтернату для незрячих дітей у Харкові на вулиці Сумській».

В якому стані школа зараз?

Школа імені Короленка — один з найстаріших в Україні закладів для дітей з порушеннями зору або незрячих. Він веде початок з 1887 року, від маленького училища для незрячих на вулиці Німецькій (нині Пушкінська). Вже за п’ять років потреби харківської громади настільки виросли, що школа переїхала у нову будівлю, спеціально спроєктовану губернським інженером Франциском  Шустером. Примітно, що від початку створення заклад існував здебільшого на пожертви, багато з яких були анонімними. 

Харківська школа для незрячих. Фото з різницею у 100 років
Харківська школа для незрячих. Фото ліворуч зроблено на початку ХХ століття, праворуч — у 2023

Станом на початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у школі жили та навчалися 180 незрячих дітей. 2 березня 2022 року будівля зазнала значних пошкоджень внаслідок російського обстрілу, в ній повибивало вікна та двері. Діти не постраждали, але було поранено директора закладу. Згодом усі вихованці та персонал евакуювалися до Львова та Польщі.

У листопаді 2022 року Департамент капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації уклав угоду з ТОВ «СК СТС» щодо проведення протиаварійних ремонтних робіт вартістю 12,9 млн грн. Вони розпочалися вже за місяць.


UPD 30/08: До відбудови школи імені Короленка долучилася Швейцарія та американські благодійні організації. Про це повідомила Харківська обласна рада.

Зокрема, у трьох корпусах школи відремонтують опалення, водопровід та каналізацію. На роботи спрямують 8,3 мільйона гривень, їх збираються завершити до холодів, щоб заклад міг пережити зиму. Договір щодо відновлювальних робіт підписали представники Швейцарського бюро співробітництва та гуманітарного офісу Посольства Швейцарії в Україні. Підрядником виступить харківський забудовник «Трест Житлобуд-1».

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко також зазначила, що у школі відбувається заміна вікон. Вона проходить в межах віконної програми, створеної американською організацією Global Empowerment Mission (GEM) у партнерстві з Фундацією Говарда Баффета. У закладі вже встановили понад 200 вікон, але американські фонди займаються й іншими об’єктами у регіоні.

Також найближчим часом планується знайти кошти на проведення внутрішніх робіт у будівлях школи.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк