Головна - Новини - Терехов пропонує навчати першокласників у метро

Терехов пропонує навчати першокласників у метро

Час прочитання: 2 хв

Харківський міський голова Ігор Терехов запропонував перенести навчання першокласників у метрополітен. За його словами, це дозволить їм соціалізуватися та «поставити руку» при письмі, попри деякі незручності.

«Люк» розповідає детальніше.

Що пропонує міський голова?

У Харкові офлайн-навчання школярів можуть перенести у метрополітен. Про це вчора, 19 липня, розповів міський голова Ігор Терехов:

«Що стосується першокласників — це катастрофа. Ніхто їх онлайн не навчить писати, не поставить руку, як то кажуть. І, саме головне — діти не стають соціальними. І це ми матимемо проблеми, труднощі в майбутньому, — пояснив міський голова.

Я дав доручення, і зараз ми працюємо над цим, щоб комбіновану систему навчання робити там, де це можливо. Це — метрополітен, бо там є все, щоб наші діти перебували у безпеці».

Очільник міста що «доведеться піти на деякі незручності» — організувати навчання у переходах метро, поставити у них перегородки.

Яка наразі ситуація з укриттями та метро?

Харківський метрополітен з 24 лютого по 26 травня минулого року працював як укриття. Протягом трьох місяців там жили кілька тисяч людей, проходили концерти, шкільні заняття та навіть вінчання. Декілька людей досі продовжує жити на станції «23 серпня».

У липні Рада оборони Харківщини дозволила повернути офлайн-навчання у закладах освіти за умови, що вони матимуть укриття, що відповідають усім безпековим нормам. Попри заяви Терехова про готовність понад 50 таких укриттів у харківських школах, очільник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов зазначив, що більшість із них не відповідають вимогам безпеки.


UPD: Згодом директор Департаменту з питань інформації та зв’язків із громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко пояснив, що метрополітен зараз розглядається лише як одне з можливих місць для навчання:

«Проробляються безліч варіантів, і проведення уроків у метро — лише один з них. Всі ж ми розуміємо, що у метрополітені є приміщення, в яких можна спробувати це організувати,зазначив він на своїй Facebook-сторінці. — Є й інші варіанти, які потребують додаткового відпрацювання. Перше вересня не завтра, то ж час ще є».За його словами, Ігор Терехов прислухатиметься до думки харківʼян і одразу повідомить їм про ухвалене рішення, щойно матиме всю необхідну інформацію.


UPD 09/08: Директорка департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко в інтерв’ю 8 серпня пояснила, як саме планують організувати навчання у Харківському метрополітені.

«Ми вивчаємо можливість навчання в метро. Це ідея харківського міського голови Ігоря Терехова, — каже вона. — Ми розуміємо, що не охопимо всіх охочих, але візьмемо хоча б “першачків” і тих, хто вчиться в другому класі, тобто дітей, які потребують цього найбільше».

За її словами, необхідність виводити харківських школярів у офлайн-навчання з’явилася через тиск батьків. Деменко каже, що міська влада провела повне анкетування батьків, включно з тими, хто знаходиться за кордоном або в інших містах України. З них понад 20% прагнуть відновлення традиційного шкільного навчання — таких близько 23-24 тисяч.

Вона також зазначила, що зараз йде активна підготовка приміщень у метро, тому навчання може відновитися не 1 вересня, а пізніше — законодавство воєнного часу це дозволяє.

«Там будуть облаштовані повноцінні класи, де шумоізоляція, рекуперація повітря, там будуть відремонтовані туалети, — обіцяє чиновниця. — Крім вчителів, будуть вчителі-тьютори, які допомагатимуть дітям прийти до класу, сходити в туалет, бо вони ж будуть на чужій території».

Деменко розповідає, що класи будуть повні, але зібрані з різних шкіл міста. Для цього можна тимчасово переводити дітей з однієї школи в іншу.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк