Головна - Новини - На Салтівці частково відновлять трамвайний рух. Але це не точно

На Салтівці частково відновлять трамвайний рух. Але це не точно

Час прочитання: 2 хв

Харків починає відновлювати рух трамваїв проспектом Тракторобудівників, через найбільш заселені мікрорайони Салтівки. Для ремонтування трамвайної колії Харківський метрополітен вже закуповує необхідні матеріали.

«Люк» розібрався, коли на салтівські вулиці повернеться трамвай і до чого тут метрополітен.

Що відбувається?

Рух трамваїв проспектом Тракторобудівників на Салтівці можуть відновити до кінця року. Про це повідомив автор блогу про міський електротранспорт Максим Цвеліх:

«Прийшла відповідь на запит від Харківського метрополітену стосовно трамвая на Тракторобудівників,пише він на своїй Facebook-сторінці. — Зараз проводиться організація закупівель необхідних матеріалів для проведення ремонтних робіт, і, у разі своєчасної закупівлі, колію буде відремонтовано вже в поточному році». 

Він пояснює, що місто, ймовірно, буде відновлювати трамвайну лінію по проспекту Тракторобудівників від перехрестя з вулицею Героїв Праці до Салтівського шосе. Це майже 3 кілометри колій, які проходять щільно заселеними мікрорайонами Салтівки. За його словами, запуск трамвая цим маршрутом значно розвантажить автобус 204е і дозволить перевести на інші напрямки машини, що звільнилися. 

Які саме трамваї вийдуть на відновлену лінію — невідомо, оскільки маршрут 26 було закрито через знищення колії на вулиці Весніна, а маршрут 23 — через незадовільний стан лінії, що веде на зупинку Південно-Східна, біля Харківського плиткового заводу. Максим Цвеліх розмістив ілюстрацію можливого маршруту на проспекті Тракторобудівників

Південна частина трамвайного маршруту на проспекті Тракторобудівників не працюватиме й надалі
Південна частина трамвайного маршруту на проспекті Тракторобудівників не працюватиме й надалі

Чому цим займається метрополітен?

Відповідь на запит Цвеліха надіслав Олександр Штомпель, заступник директора Харківського метрополітену. Саме на баланс цього підприємства перевели службу колій та майно КП «Міськелектротранссервіс».

У березні цього року Господарський суд Харківської області розпочав процедуру банкрутства щодо одразу декількох комунальних підприємств Харкова:

У випадку із зоопарком позивачем виступає інше комунальне підприємство — АТ «Харківобленерго», щодо двох останніх позивається Олег Шевцов, від імені свого ФОПа. Він просить суд визнати «Міськелектротранссервіс» банкрутом, через борги підприємства на загальну суму близько 940 тисяч гривень.

КП «Міськелектротранссервіс» було утворено в 2011 році шляхом реорганізації збанкрутілого КП «Міськелектротранс»
КП «Міськелектротранссервіс» було утворено в 2011 році шляхом реорганізації збанкрутілого КП «Міськелектротранс»

Основна частина цього боргу утворилася у КП через капітальний ремонт контактної мережі трамвая на тому ж таки проспекті Тракторобудівників, від Салтівського шосе до станції метро «Імені О.С. Масельського». Примітно, що саме на цій ділянці відновлення трамвайного руху зараз не планується.

Підрядником із ремонту у грудні 2018 року виступило ТОВ «Енерго X», і вже за рік сторони підписали акт виконаних робіт. Проте «Міськелектротранссервіс» виплатив тоді лише 12% від необхідної суми. 20 лютого 2023 року ФОП Олега Шевцова викупив право вимоги щодо решти заборгованості.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк