Головна - Новини - У Харкові відбудеться фестиваль KharkivMusicFest. Яка програма концерту-відкриття?

У Харкові відбудеться фестиваль KharkivMusicFest. Яка програма концерту-відкриття?

Час прочитання: 2 хв

У Харкові відбудеться масштабний щорічний фестиваль KharkivMusicFest. На концерті-відкритті очікується одразу кілька прем’єр — перший виступ у місті диригента Рока Фаргаса з  Національним ансамблем солістів «Київська камерата» та прем’єра твору молодого українського композитора Золтана Алмаші «Місто Марії», присвяченого Маріуполю.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про KharkivMusicFest?

Цього року фестиваль пройде з 13 квітня по 1 червня. Організаторами є фонд громади Харкова «Толока». Президент фестивалю Сергій Політучий зазначив, що заходи проходять попри повномасштабне вторгнення — це демонструє, що Харків живий і залишається культурним центром.

«Фестиваль виконує важливе з точки зору гуманізму завдання — мистецтво підтримує людей, дарує людям душевну втіху, змогу відволіктися від страшних реалій війни. Це та рідкісна можливість хоча б на деякий час переключитись і, можливо, трохи підзарядити свої внутрішні ресурси»,  — розповів він у пресрелізі.

В програмі відкриття фестивалю — виступ Національного ансамблю солістів «Київська камерата», що виконають твори Бела Барток, Віталія Губаренка, Фелікса Мендельсона, Золтана Алмаші, Олександра Козаренко та Володимира Зубицького. Диригувати буде молодий диригент Рок Фаргас — єдиний іноземний артист, який погодився виступати у Харкові.

«Це велика честь для мене виступити в Харкові. Коли мене запросили стати частиною фестивалю, я відчув, що для людей це буде важливо — в такі важкі часи віднайти трохи нормальності буття, насолодитися чудовими моментами, які дарує музика», — заявив він.

Участь «Київської Камерати» у відкритті фестивалю також має важливе символічне значення – це 30-річчя діяльності оркестру. 

«Цей концерт ми присвячуємо Валерію Матюхіну — засновнику колективу, його рідному місту Харкову. Цього року Валерію Олександровичу виповнилось би 75 років. Він давно хотів приїхати до вас зіграти українську музику до вас з виконанням найцікавішої української музики, яку пропагував усе життя, але не встиг», — розповіла заступниця художнього керівника «Київської Камерати» Катерина Супрун.

KharkivMusicFest

Читайте також:


Яка програма концерту-відкриття?

Концерт-відкриття відбудеться 13 квітня о 17:00. Локацію можна дізнатись після реєстрації за посиланням.

Програма концерту-відкриття KharkivMusicFest:

  • Бела Барток — «Дивертисменто для струнних»,
  • Віталій Губаренко — «Концерт для флейти», соло — Дмитро Кузьмін,
  • Фелікс Мендельсон — «Струнна симфонія №9 до мінор»,
  • Золтан Алмаші — «Місто Марії»,
  • Олександр Козаренко — концерт «Рутено» для фортепіано, соло — Дмитро Таванець
  • Володимир Зубицький — «Концерт для скрипки», соло — Богдана Півненко.

Крім того, програма фестивалю передбачає концерти альтернативної програми, виступ «Дитячого оркестру» та «Фестивального оркестру», проєкти «Кольорова класика», «Чуттєвості», Kharkiv Art Therapy Days-2024, «Музичні читанки».  

Детально ознайомитись з програмою фестивалю можна буде пізніше на сайті KharkivMusicFest.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк