Головна - Новини - «Сонячний будинок», кава та деруни. У Харкові відкривається нова кав’ярня Makers

«Сонячний будинок», кава та деруни. У Харкові відкривається нова кав’ярня Makers

Час прочитання: 3 хв

Цієї п’ятниці, 21 липня, у Харкові відкривається нова кав’ярня з мережі Makers Coffee Shop. Вона знаходиться в історичній будівлі на вулиці Багалія, неподалік від ЛітМузею.

«Люк» сходив у кав’ярню перед самим відкриттям та дізнався її особливості.

Що це за кав’ярня?

Перша кав’ярня Makers відкрилася у Харкові ще у 2019 році, біля станції метро «Архітектора Бекетова». Спочатку це був маленький заклад у форматі coffee-to-go, з вишневим пирогом та без посадкових місць.

Після повномасштабного вторгнення франшиза не тільки не закрилася — навпаки, у неї з’явилося кілька нових кав’ярень у центрі міста. Найновіша з них відкривається сьогодні на розі вулиць Пушкінської та Багалія, неподалік від Харківського ЛітМузею. Це красива і стара будівля в стилі модерн, пам’ятка архітектури 1908 року побудови. 

Новий заклад Makers розташовано на перетині вулиць Юагалія та Пушкінської
Новий заклад Makers розташовано на перетині вулиць Багалія та Пушкінської

Як Makers зберігає архітектурну спадщину?

Раніше це приміщення займав продуктовий супермаркет «Посад». Команда Makers пригледіла це місце ще у листопаді минулого року і довго умовляла власника здати приміщення їм.

«Мені дуже сподобалось, що це пам’ятка архітектури. Це житловий будинок, але на першому поверсі з самого початку була булочна. А потім прийшов Радянський Союз, — розповідає «Люку» співзасновниця кав’ярні Маша Кабанець. — Це приміщення — та ми просто мріяли про нього, гуляли тут, бувши студентами. Тут ці великі вікна — потрібно було щось таке відкрите».

В лютому цього року супермаркет закрився, і орендодавець нарешті погодився здати приміщення під кав’ярню. Засновники Makers дбайливо віднеслися до історичної будівлі, очищаючи столітню червону цеглу від багаторічних нашарувань фарби. Щоб вона не бруднила одяг і на неї можна було спертися, будівельники обробили цеглу спеціальним розчином. Під кінець ремонту з  майбутньої кав’ярні винесли близько 1000 мішків будівельного сміття, розповідають власники.

«Нам хотілося зберегти у цьому приміщенні його первісний стан і красу, — пояснює Маша. — Тут з самого початку були великі вікна, хотілося це підкреслити. Була підлога зі шматків мармуру, викладених у формі променів сонця. Навіть якщо поглянути на план самого будинку, він також не під 90 градусів, а розходиться променями, як сонечко».

Щоб підкреслити асиметричне планування, бар кав’ярні теж має ламані контури. В роботі над інтер’єром також зберегли та підкреслили автентичні текстури та форми, унікальну мармурову підлогу залили шаром епоксидної смоли, аби убезпечити від зношування.

Барна стойка своєю формою повторює абриси будівлі

У епоскидному покритті підлоги иожна знайти численні «пасхалки»

Чим відрізняється ця кав’ярня від інших Makers?

У Makers можна знайти класичні напої на каві від обсмажувальника Mad Heads. Але головна фішка закладу на Багалія — це кухня. Цілий день тут можна замовити сніданки. Будуть також і десерти — тепер команда Makers готуватиме їх самостійно і привозитиме випічку в інші кав’ярні цієї мережі.

«Це для нас новий досвід, — розповідає Маша Кабанець. — Це приміщення диктувало, що тут потрібно щось їсти, бо тут дуже гарно. Ми обирали їжу по принципу того, що любимо самі. Наприклад, любимо їсти деруни — хоча це, ніби, й не сніданок. Або пюре — коли ми кудись приходимо, то Емілії, нашій донці, завжди замовляємо пюре. І що ж ми, не зможемо у власному закладі пюре поїсти? Значить, буде пюре».

Відкриття нового закладу заплановано на сьогодні, 21 липня, о 18:00 за адресою: вул. Багалія, 1. Makers починає повноцінно працювати в суботу, з 9:00

Нові власники впустили у приміщення максимум світла через великі вікна
Нові власники впустили у приміщення максимум світла через великі вікна

Антон Алохінссон, фото — Катерина Переверзева та Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк