Головна - Новини - «Шлюбна (не)рівність». Українські зірки та представники ЛГБТК+ спільноти знялися у фільмі на підтримку одностатевих шлюбів

«Шлюбна (не)рівність». Українські зірки та представники ЛГБТК+ спільноти знялися у фільмі на підтримку одностатевих шлюбів

Час прочитання: 2 хв

«ХарківПрайд» та Харківське жіноче об’єднання «Сфера» випустили короткометражний фільм на підтримку шлюбної рівності. У зйомках взяли участь реальні ЛГБТК+ пари та їхні союзники. Фільм розповідає про загрози, які несе для одностатевих пар неможливість легально оформити свої стосунки в Україні.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за фільм?

Харківське жіноче об’єднання «Сфера» та організатори «ХарківПрайду» презентували короткометражну стрічку на підтримку рівних шлюбів в Україні. У фільмі режисера Юрія Двіжона знялися реальні одностатеві пари, представники ЛГБТ-військових, а також дружні до них українські зірки.

Зокрема, до зйомок долучилися засновниця маріупольської артплатформи «ТЮ» Діана Берг зі своїм чоловіком, а також музикант Володимир Дантес і рестораторка Даша Кацуріна. Також серед виконавців ролей — телеведучий Анатолій Єрема зі своїм партнером, ведучий чоловічого YouTube-шоу «Ебаут» Ігор Донскіх та інші.

Фільм має назву «Шлюбна (не)рівність в Україні» і складається з двох частин. Перша, художня, змальовує спотворений світ, у якому гетеросексуальним парам заборонено укладати шлюби. Вона розповідає не тільки про душевний біль, але й про реальні катастрофічні наслідки, до яких призводить така заборона. У другій, документальній частині стрічки ЛГБТК+ пари та їхні союзники розповідають свої історії кохання та втрат, а також про почуття та страхи, зрозумілі кожній людині.

«Мої друзі знаходилися в Харкові — один з них зараз воює, інший цивільний. І коли військовий був поранений, другий не міг до нього навіть прийти в лікарню. Тому що йому казали: ви документально йому ніхто», — наводить приклад Артур Озеров, дрегперформер та працівник Київської військової адміністрації.

Дантес та Кацуріна у фільмі «Шлюбна (не)рівність в Україні»

Дантес та Кацуріна у фільмі «Шлюбна (не)рівність в Україні»

Чому це важливо?

Шлюбна рівність — це гарантування однакових прав та обов’язків для подружжя, незалежно від їхньої статі, раси, релігії чи інших ознак. Зокрема цей принцип означає рівні права на майно, спадщину, страхування, пенсійне забезпечення, медичний догляд та інші важливі аспекти подружнього життя.

«Наразі у Верховній Раді готується до прийняття законопроект №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”, який надасть можливість ЛГБТК+ парам мати частину тих прав, що мають різностатеві пари після одруження, — пояснюють організатори зйомок у своєму пресрелізі. — Проте його прийняття — лише перший крок. Україні потрібна шлюбна рівність».

Активісти також зазначають, що деякі з європейських країн, що добилися шлюбної рівності, починали саме з цивільних партнерств. На їх думку, Україна знаходиться на правильному шляху, але важливо, щоб наше суспільство розуміло та підтримувало ці зміни. 

Проєкт на підтримку рівних шлюбів реалізується ГО «ХЖО Сфера» за фінансової підтримки Європейського Союзу, Національного Демократичного Інституту та соціальної мережі Hornet.

Текст — Антон Алохінссон, фото — ХарківПрайд, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк