Головна - Новини - Євангеліє Мазепи, врятоване від росіян ізюмськими музейниками, поїхало до Швеції
…

Євангеліє Мазепи, врятоване від росіян ізюмськими музейниками, поїхало до Швеції

Час прочитання: 2 хв

Напрестольне Євангеліє гетьмана Івана Мазепи, врятоване музейниками під час російської окупації Ізюма, представили на виставці у Стокгольмі. Вона присвячена тисячолітнім відносинам українського та шведського народів.

«Люк» розповідає детальніше.

Наприкінці минулого тижня у Національному музеї шведської армії (Armémuseum) відкрилася виставка «Перехрестя: Швеція-Україна крізь 1000 років». Вона розповідає про історичні та культурні зв’язки наших країн протягом століть. На виставці представлено артефакти з 20 музеїв, архівів, а також приватних колекцій України. 

Зокрема, Харківський історичний музей імені Сумцова представляє на виставці Євангеліє-апракос 1707 року видання. Це один із найцінніших експонатів Ізюмського краєзнавчого музею, подарований місту ще гетьманом Іваном Мазепою. Під час Другої світової війни книгу рятували від окупації нацистів, а з початком повномасштабного вторгнення — від росіян.


Читайте також:


Цінність представляє як саме Євангеліє, так і його оклад, оздоблений сріблом і позолотою. Ім’я гетьмана стерли зі сторінок після його переходу на бік шведського короля Карла XII під час Північної війни, а самого Мазепу московська церква піддала анафемі. Цей факт особливо підкреслює керівниця харківського істмузею Ольга Сошникова:

«Цікава подача експоната: він представлений у закритому вигляді, щоб насолодитися красою окладу, але фото місця, де стерте ім’я гетьмана, промовисто каже про це з переднього фону експозиції, — розповідає вона у Facebook.

Євангеліє Мазепи у шведському музеї армії
Євангеліє Мазепи у шведському музеї армії

Виставку відкривав шведський король Карл XVI Густав та королева Сільвія. Із привітальним словом виступив Президент України Володимир Зеленський

Головними організаторами експозиції стали Національний музей історії України у Другій світовій війні, Armémuseum та Національні архіви Швеції (Riksarkivet).

Експозиція триватиме рік.

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, фото Ольги Сошникової

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк