Головна - Новини - Врятоване від росіян Євангеліє гетьмана Мазепи після реставрації повернуть до Ізюма

Врятоване від росіян Євангеліє гетьмана Мазепи після реставрації повернуть до Ізюма

Час прочитання: < 1 хв

Триває реставрація 300-річного Євангелія, врятованого музейниками під час окупації Ізюма. Після відновлення книги та будівлі самого музею, експонат обіцяють повернути на місце.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за книга?

На звільнених рік тому територіях Харківщини триває порятунок культурної спадщини. Музейні експонати евакуюють до більш безпечних місць, консервують, а за необхідності — реставрують.

Одним із найцінніших таких артефактів для Ізюмського краєзнавчого музею було напрестольне Євангеліє 1707 року, яке подарував місту гетьман Іван Мазепа. Цінність представляє як сама книга, так і її оклад, оздоблений сріблом і позолотою. Під час Другої світової війни Євангеліє рятували від нацистської окупації, з початком повномасштабного вторгнення — від російської.

«Вже не було електрики й відповідно сигналізації, тривали безкінечні обстріли, тому музейниця Діана Листопад вийняла Євангеліє з вітрини, загорнула його в папір та мішковину й заховала книгу, врятувавши від мародерів та ворога», — розповідає директорка музею Галина Іванова.

Коли книгу повернуть до Ізюма?

Зараз Євангеліє знаходиться на консервуванні у філіалі одного з реставраційних центрів України. Його відновлення буде тривалим, після цього фоліант має повернутися до Ізюма. Але спочатку потрібно відновити й будівлю музею.

Ізюмський краєзнавчий музей також зазнав руйнувань під час боїв за місто. Через пошкоджений дах постраждала й частина колекції. Під російськими обстрілами музейники діставали експонати з-під завалів, висушували, та чистили. Окрім Євангелія фахівці, що залишились в окупації, також сховали від російських мародерів колекцію дорогоцінних прикрас, монети, медалі та ордени.

Антон Алохінссон, фото — ХОВА, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк