Головна - Новини - Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу

Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу

Час прочитання: 2 хв

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу. Він вступить в дію через півроку після його оприлюднення.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Ввечері 15 лютого Зеленський підписав законопроєкт №7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій і науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань і посттравматичних стресових розладів, отриманих унаслідок війни».

Згідно із Законом, створюються умови для легального обмеженого обігу та використання канабісу, його смоли, екстрактів і настоянок у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

 Законопроєкт передбачає:

  • Препарати на основі медичного канабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.
  • Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Національної поліції.
  • Кожен кущ матиме індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта. 
  • Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.

Читайте також:


Чим може бути корисний медичний канабіс?

Препарати на основі канабісу застосовуються для полегшення болю, спазмів, судомів. Крім цього, медичний канабіс використовують для лікування посттравматичного стресового розладу, тривожних розладів та анорексії. 

Такі ліки допомагають під час лікування деяких видів епілепсії, глаукоми, псоріазу, розсіяного склерозу тощо. 

Яка історія з голосуваннями за проєкт?

У липні 2023 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в першому читанні. Тоді нардепи внесли понад 800 поправок до законопроєкту.

Парламентський комітет з питань здоров’я нації рекомендував Раді ухвалити законопроєкт зі змінами. Також його закликали підтримати Рада національної безпеки і оборони, Міністерство у справах ветеранів та лікарі-онкологи.

У грудні 2023 року у другому читанні законопроєкт ухвалили.

Наступного дня, 22 грудня 2023 року нардепи з фракції «Батьківщина» внесли до Верховної ради України постанову про скасування рішення про прийняття в цілому законопроекту про легалізацію медичного канабісу. Відповідний проєкт постанови №7457-П ініціювали народні депутати Юлія Тимошенко, Сергій Тарута, Олексій Кучеренко, Сергій Євтушок, Григорій Немиря та Валерій Дубіль.

Постановою вимагали скасування рішення парламенту про ухвалення у другому читанні та в цілому закону про медичний канабіс. Але 16 січня Верховна Рада розблокувала підписання законопроєкту.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк