Головна - Новини - На Харківщині запустили першу в Україні мобільну аптеку

На Харківщині запустили першу в Україні мобільну аптеку

Час прочитання: 2 хв

В Україні запрацювала перша мобільна аптека — проєкт має збільшити доступність до ліків для жителів сіл та селищ. Запустили цей проєкт на Харківщині, завдяки йому медикаменти доставлятимуться у 80 населених пунктів.

«Люк» розповідає про проєкт детальніше.

Що відомо про запуск проєкту?

18 січня Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що на Харківщині запустили першу мобільну аптеку, маршрут якої пролягатиме через 80 населених пунктів. 

Пацієнти отримуватимуть інформацію про прибуття аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

«Сподіваюся на активну позицію та залученість інших субʼєктів аптечного ринку до цієї ініціативи в різних областях України. Дуже важливо об’єднати зусилля влади і бізнесу задля забезпечення доступності медпрепаратів», — зазначив міністр Віктор Ляшко під час візиту на Харківщину.

В Україні запустили першу мобільну аптеку. Фото: МОЗ України

Що цьому передувало?

Ще 4 серпня 2023 року Кабінет міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)». 

Згідно з документом, лише 11% українських сіл та селищ мають аптечні пункти. Це 5700 аптек, тоді як ще 20 тисяч населених пунктів досі не мають можливості купувати ліки. Прийнята постанова передбачає створення мобільних аптечних пунктів. 


Читайте також:


Які є вимоги та обмеження для мобільних аптек?

МОЗ заявляє, що  у мобільних аптеках заборонений продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Крім цього, в МОЗ заявили про створення чітких умов для запуску мобільного аптечного пункту. 

Зокрема, автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата (аптеки, аптечної мережі чи інших субʼєктів, що мають відповідні ліцензії). У транспортному засобі має бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря. 

Ціни там не будуть відрізнятись від звичайних аптек.

Також Віктор Ляшко заявив, що зараз МОУ домовляється з «Укрпоштою», щоб доставляти ліки у всі регіони за принципом мобільної аптеки. 

«Очікуємо, що наш поштовий оператор стане ще й оператором доставки лікарських засобів і найближчим часом доставлятиме ліки до кожного віддаленого населеного пункту нашої країни», — зазначив міністр.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк